Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Как да се справите с тревожността?

Отглеждането на дете на възраст от 1 до 3 години може да бъде предизвикателство. Нормално е да се тревожите за вашето малко дете и вашия стил на родителство. Но ако имате сериозна тревожност, която не изчезва, това може да засегне детето ви и може да ви попречи да бъдете родителят, който бихте искали да бъдете. Знанието за това какво да очаквате от годините на малкото дете и търсенето на подкрепа може да помогне.

 

Какво се случва по време на етапа на прохождане?

Малките деца все още не са развили социалните и емоционални умения, необходими за контролиране на поведението им.

Малките деца могат да бъдат предизвикателни, емоционални и капризни (особено когато става въпрос за хранене). Пристъпите на гняв са често срещани на тази възраст.

Детето ви може да прави неща, които не харесвате, като хапене или удряне. Може да им е трудно да бъдат отделени от вас или да правят неща, за да привлекат вниманието ви. Малките деца могат лесно да бъдат разсеяни и може да им е трудно да следват инструкции.

Но малките деца се развиват бързо. Учат се да говорят, мислят и играят. Те могат да тичат навсякъде, да падат и да изследват всичко. Те също се учат да правят неща самостоятелно, като ходене до тоалетна и обличане, въпреки че все още може да имат проблеми със съня например.

 

Какви са често срещаните тревоги и страхове?

Нормално е да се тревожите, когато сте родител. Може да се притеснявате, че малкото ви дете не се развива като другите деца или понякога да се притеснявате, че е болно. Може да се тревожите за това как се справят със социални ситуации с приятели или семейство или че ще се държат лошо на обществени места.

Някои родители започват да се тревожат, че светът е опасно място за тяхното дете. Те смятат, че трябва да защитят малкото си дете от нараняване или отвличане и се тревожат много, когато детето им изследва или поема рискове.

Някои родители започват да се тревожат за успеха на децата си и ще се намесят, за да ги предотвратят от провал.

Нормално е да имате тези тревоги от време на време. Но ако те се превръщат в проблем за вас, трябва да обмислите да потърсите помощ.

 

Защо е важно да се справяме с безпокойството?

Постоянното безпокойство може да вземе връх и да попречи на вашето родителство. Може да имате проблеми с емоционалното свързване с детето си.

Има някои доказателства, че родителите със социална тревожност са по-склонни да имат поведение, което също излага децата им на риск от тревожност.

Ако винаги показвате на детето си, че сте притеснени, то може да се научи да се тревожи и за някои ситуации. Децата се учат от поемането на рискове и допускането на грешки.

Тревожността е едно от най-често срещаните състояния на психичното здраве. Може да сте имали тревожност, преди да станете родител, или може да сте развили състоянието по време на или след бременността. Безпокойството често идва и си отива, но ако изпитвате тези симптоми често и те не изчезват, потърсете помощ:

  • не можете да спрете да се тревожите
  • чувствате се неспокойни
  • имате проблеми с отпускането или съня
  • трудно се концентрирате
  • ставате много раздразнителни
  • усещате как сърцето ви бие често

 

Как мога да управлявам безпокойството си?

Когато се чувствате разтревожени или претоварени, оставете малкото си дете в стаята за няколко минути и се съсредоточете върху забавянето на дишането си. Можете леко да напрегнете и отпуснете мускулите си един по един.

Останете в настоящия момент и се съсредоточете върху действителния проблем. Например, ако детето ви е болно, съсредоточете се върху това как да го накарате да се чувства по-добре и не се тревожете за други задачи, като домакинска работа или имейли. Опитайте се да не се стресирате за това, което може да се случи в бъдеще.

Ако се чувствате претоварени, разделете нещата на малки задачи или стъпки. Използвайте положителен саморазговор, като например да  си кажете „Мога да се справя с това“.

Може да помогне, ако „уговорите среща“ със себе си, за да се тревожите за определени неща по-късно. Дотогава те може да не изглеждат толкова лоши или важни.

Ако често сте разтревожени, техниките за релаксация могат да ви помогнат. Бихте могли да водите дневник и да идентифицирате сценарии, които ви правят особено тревожни. Поддържането на здравословен начин на живот с добро хранене и много упражнения също може да намали безпокойството.

 

Подкрепа

Говорете с Вашия лекар. Те могат да ви насочат към друг здравен специалист за консултация. Понякога лекарствата могат да помогнат.

Обсъдете нещата с член на семейството или приятел.

Подкрепата от други родители може да помогне с безпокойството, така че помислете за присъединяване към родителска група или група за игра.

Източник: PregnancyBirthBaby