Плюс 1 Чакаме бебе

Еднократна помощ до 1900 лева при раждане на бебе в София?

Еднократна помощ до 1900 лева при раждане на бебе в София

На обществено обсъждане в СОС (Столичният общински съвет) бе внесено предложение за еднократна помощ между 400 и 1900 лева при раждане на бебе в София, предаде NOVA. Предложението е помощта да бъде обвързана с образованието на родителите.

Вносителите са от „Патриоти за София“ и предлагат за първо дете на хората със средно образование финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето – 1 500 лв. При висшистите предлагат тези, които са със степен бакалавър да получават еднократната помощ за първо дете 450 лв., за второ – 800 лв., а за трето – 1 700 лв. Съответно за магистрите помощта да е 500 лв., 900 лв. и 1 900 лв. Всичко това би струвало на общината 8 200 000 лева годишно.

Венета и съпругът й гледат три деца с малко над 2 000 лв. месечно. Александрина е най-голямата – на 15 години. „Те гледат да се справяме, но честно казано доста трудно, ако няма странични помощи“, казва тя. Учи балет и голяма част от средствата се влагат в нейното бъдеще, както и на другите две деца. „Трябват и дрехи за всеки един от нас, обувки, учебници. Сега вече съм по-голяма и нямаме безплатни учебници“, допълва Александрина.

За всяко от трите си деца, Венета е получила финансова помощ от държавата. „Взех 200 лева от държавата първият път, вторият път взех 250 и третият път 300 или 350, не си спомням. Тези пари похарчих, за да запълня липсите. От НОИ така са направили нещата, че има един период от два месеца, в които майката остава без доходи тогава, когато тя роди“, посочва тя.

Одобрява идеята за финансов стимул от общината. „Хората, които се решават да имат и да отглеждат деца в днешно време, трябва да бъдат подпомагани“, категорична е тя.

Според психолози обаче, предложението помощта да зависи от образованието на родителите, е спорно. „Преобладаващи са мненията, че детските надбавки трябва да се получават от хора, които са с поне завършено средно образование или по-високо, но като цяло тази идея е оспорвана. Обвързването на детските надбавки с образователния статус на родителите се приема като дискриминация“, коментира Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

„Това в никакъв случай не е дискриминация, а обратното – това е причина хората от онези общества да започнат да се учат и да постигат резултати в живота си“, смята Венета Арабска.

Според икономиста Румен Гълъбинов е нужна промяна на държавно ниво, за да се стимулира раждането. „От началото на тази година , 2020-та, на всяко новородено дете в Гърция ще се изплаща еднократна държавна помощ от 2 000 евро. Трябва да има една базова държавна политика в това отношение за стимулиране“, казва той.

В момента държавата отпуска за първо дете 250 лв., за второ 600 лв., а за трето – 300 лв. Ако предложението за стимул от общината бъде прието, държавната помощ също ще остане.

снимка: pixabay