На теория и на практика Семеен портрет

Доц. Алексей Пампоров: Социално-либералният модел насърчава така наречената образована раждаемост

Доц. Алексей Пампоров: Социално-либералният модел насърчава така наречената образована раждаемост

Свободна Европа: „Демографска криза не се наблюдава в два типа страни – религиозно-консервативни, като Ирландия и Турция, в които жената традиционно си стои вкъщи, а мъжете имат достатъчно високи възнаграждения, за да издържат семействата си. Както и в такива, които развиват социално-либералния модел (Швеция, Финландия), където мъжете не помагат, а са активни участници в отглеждането на децата“, коментира доц. Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието в БАН.

Този модел насърчава така наречената образована раждаемост, където жените развиват кариера до 30-35 г., след което имат възможност да отгледат деца, като получават 90-100% от трудовото си възнаграждение (при трето – 110%), а в последствие могат да се върнат на работа.

Къде сме ние?

Формално подобен модел съществува и в България, която има най-дългия платен отпуск за майчинство в ЕС. На практика обаче жените често са дискриминирани на пазара на труда, като работодателите избягват жени в детеродна възраст, а въпросът „Кога предвиждате да имате деца?“ се е превърнал в част от интервютата за работа.

Дългите часове работа, често по 8-10 дневно, лошата среда за живот в повечето градове, където презастрояването, липсата на инфраструктура, също затрудняат майките, работят срещу решението на хората да имат повече деца, казва доц. Пампоров.

В България има най-малко възможности за работа на гъвкаво работно време в ЕС, включването на мъжете и отпуските по бащинство, не се насърчава, очаква се жените да се погрижат за всичко, добавя социологът.
В някои държави мъжете имат право на същия отпуск по майчинство като жените

Настроенията за миграция – към София или чужбина, също са фактор двойките да изчакват с децата.

„Особенно в градския транспорт на бременните се гледа сякаш са виновни. Никой не им отстъпва място“, забелязал е Алексей Пампоров, който живее в София.

Тротоарите са разбити и по тях не могат да минават колички, градският транспорт е труднодостъпен, няма места за разходки. Колкото и банални да изглеждат тези проблеми, те влияят на нагласите за раждане на деца.
Различният пример

В същото време няколко средни и малки градчета, показват различен пример. В Сандански, Велинград или Мадан, където има работни места, а градската среда е удобна за живеещите, раждаемостта е по-висока и не се дължи на традиционно имащите повече деца представители на ромското малцинство.

„Единственият български град, в който високата раждаемост се дължи на ромите, е Сливен“.

Усилията на правителството да облекчи достъпа до инвитро процедурите, макар да е подкрепа за семейства с трудности в репродуктирането, не е в състояние да реши проблема с намаляващия брой на новородени деца.

„Помощта за инвитро засяга сравнително малко жени. Там борбата е за едно дете“, казва доц. Пампоров.

Обвързването на детските надбавки едновременно с доходите и с посещението на училище, също свива кръга на хора с деца, които са стимулирани да създават големи семейства.

Финансовите надбавки изглежда също не са панацея. В Унгария, където семействата получават безлихвени заеми, които им се опростяват след раждането на трето дете, раждаемостта се е увеличила от 1,2 на 1,5 деца на жена. В Полша, където консервативната партия „Право и справедливост“ дава надбавка от 500 злоти (125 евро) месечно на дете, резултатите също не са впечатляващи – средният брой на децата в семейството се е увеличил от 1,3 на 1,4.

За да се гарантира просто възпроизводство на населението, без то да се увеличава, е необходимо една жена да има средно 2,1 деца. Това означава, че 9 от 10 жени трябва да имат по две деца, а една – три. В България – 1,56

В страната има само два областни центъра – Сливен и Ямбол, в които населението се увеличава, благодарение на раждаемостта. Коефициентът на плодовитост в Сливен е 2,27 деца на жена, а в Ямбол – 2,13. Дори в София, където икономическите условия са най-благоприятни като заетост и доходи, жените имат средно 1,80 деца.

Засега френският модел, прилаган още в скандинавските страни, изглежда като че ли по-привлекателен за младите. Той залага на строителството на детски ясли и градини, равни отпуски за отглеждане на дете на двамата родители, изравняване на заплатите за жените и мъжете за една и съща работа и гъвкава система на трудови договори, позволяваща работа на непълен работен ден.Така семействата получават повече възможности за избор да напаснат личните си планове и графици с отглеждането на децата.

Според Пампоров няма едно решение, което да обърне тенденцията на намаляване на раждаемостта.

При 60% жени с висше образование, дори на местно ниво, те не участват в управлението. Кметовете жени са само 13 на сто, а в югоизточна България няма нито една жена кмет на община.

Според Пампоров демографската политика не изисква много пари, но резултатите от мерките се виждат след 15-20 г., а това е отвъд управленския мандат и политиците губят интерес към тях.

В новата Европейска комисия за първи път ще има комисар по демокрацията и демографията. Избраната за следващ председател Урсула фон дер Лайен, която има седем деца, е обнадеждена от факта, че в някои европейски региони тенденцията на намаляване на населението се обръща и спадът на населението намалява. Засега Еврокомисията не обяснява какво ще прави комисарят по демографията, след като въпросите за децата и семейството са строго национална компетентност.

(публикувано със съкращения от Свободна Европа, автори: Йовка Димитрова, Ярослав Шимов) снимка: pixabay
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.