Прилики и Разлики Семеен портрет

Бум в раждането на близнаци в световен мащаб

Казахстанка роди близнаци с разлика от 2 месеца и 16 дни

В момента наблюдаваме пик в тенденцията за раждане на близнаци в световен мащаб, смятат изследователи, цитирани от Би Би Си.

Около 1,6 млн. близнаци се раждат всяка година, като едно дете на всеки 42 новородени има близнак.

На фона на по-късното раждане и медицински технологии като инвитро оплождане, нивата на раждания на близнаци са се увеличили с една трета от 1980 година насам.

Тази тенденция обаче може да се промени, тъй като фокусът се измества към едно бебе на бременност, което е по-малко рисковано. Близнаците имат повече усложнения при раждането, по-често се раждат недоносени и имат по-ниско тегло при раждане.

Според данните, публикувани в сп. „Human Reproduction“, пикът е бил достигнат заради все по-честото раждане на близнаци в цял свят за последните 30 години – увеличение от 32% в Азия до 71% в Северна Америка.

Изследователите са събрали информация за процента родени близнаци от 165 страни за периода 2010 до 2015 година и са ги сравнили с процентите за периода от 1980 до 1985 година.

Броят на родените близнаци на хиляда раждания сега е особено висок в Европа и Северна Америка – а в световен мащаб той е нарастнал от 9 на 1000 раждания на 12.

Любопитен факт е, че процентите на родени близнаци в Африка винаги са били високи и не са се променили много през последните 30 години, което може да се дължи на нарастването на населението.

Понастоящем Африка и Азия са континентите с най-много новородени близнаци – 80 на сто.

Проф. Кристиан Монден, автор на изследването от Оксфордския университет, казва, че има причина за това.

„Скалата на раждания на близнаци в Африка е толкова висока поради големия брой дизиготни (двуяйчни) близнаци – близнаци, родени от две отделни яйцеклетки, които се раждат там“, разкрива той.

„Това най-вероятно се дължи на генетични разлики между африканското население и другите популации“, посочва проф. Монден.

Големият процент на раждания на близнаци в Европа, Северна Америка и океанските страни се дължи основно и на нарастващото използване на асистираната репродукция от 70-те години на миналия век насам – например IVF, ICSI, изкуствено осеменяване и стимулация на яйчниците.

Всички тези техники увеличават вероятността от многоплодно раждане.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.