Плюс 1 Чакаме бебе

Децата и домашните любимци

куче дете

Домашните любимци и децата са добри един за друг. Притежаването на домашен любимец може да бъде забавно за вас и вашето дете. Когато дойде моментът да изберете домашен любимец, попитайте местния ветеринар. Грижата за много млад домашен любимец и програмата за неговото хранене и обучение може да отнеме много време и да бъде скъпа. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да направите правилния избор, който да отговаря на вашата ситуация.

 

Ползите от домашните любимци

Изследванията показват, че децата, които отглеждат и гледат домашни любимци, получават много предимства:

 • Тяхната имунна система може да е по-силна
 • Те ще получат повече физическа активност, което води до по-добро физическо здраве
 • Те могат да развият емпатия
 • Това ще помогне на тяхното самочувствие и ще им помогне да се справят по-добре със стреса
 • Те вероятно ще бъдат по-малко самотни ако имат домашно животно
 • Те ще изградят по-добри социални умения

 

Домашни любимци и бременност

Ако сте бременна и мислите да си вземете домашен любимец, най-добре изчакайте, докато ситуацията в семейството се нормализира.

Токсоплазмозата е инфекция, която може да причини сериозни проблеми по време на бременност. Причинява се от обикновен паразит, който може да се открие в почвата или котешката тоалетна, замърсена със заразени котешки изпражнения. За да намалите риска от инфекция, не пипайте котешка тоалетна и не влизайте в контакт с изпражнения. Най-добре е да помолите някой друг да се грижи за тези неща. Ако това не е възможно, носете ръкавици и измийте добре ръцете си след това.

Ако сте бременна и имате куче, опитайте се да се уверите, че то може да ходи спокойно на каишка. Това ще направи ходенето с количката спокойно и приятно вместо постоянна битка. Обмислете да обучите кучето да избягва поведение като скачане или лай. Обучете кучето си добре преди пристигането на бебето дали някои зони ще бъдат забранени, като стаята на бебето или масата за повиване.

Помислете как ще се грижите за вашия домашен любимец, след като бебето се появи. Животните са чувствителни към промените в семейството. Те разчитат езика на тялото ни, така че ще знаят, че нещо се случва. Мисленето за това предварително може да помогне.

 

Домашни любимци и бебета

Ако имате и бебе, и домашни любимци, ето някои основни правила, които да спазвате:

 • Никога не оставяйте коша на бебето непокрит, където котка или друг домашен любимец може да се покатери към спящото бебе
 • Никога не оставяйте вашето бебе или малко дете само със семейния домашен любимец. Малките деца може неволно да са груби и домашният любимец може да отвърне на удара, като хапе или драска. Деца под 7 години никога не трябва да се оставят без надзор с домашен любимец
 • Научете детето си да не споделя храна с домашни любимци

 

Обучение на децата за домашни любимци

Малките деца може да обичат животните, но няма непременно да знаят как да се грижат за тях, освен ако не ги научите.

Научете ги да бъдат нежни с домашните любимци. Ако са нежни с животните, те ще отвръщат със същото. Научете ги кога да избягват да се доближават до животно, когато то спи, уплашено е или е ядосано.

Когато детето ви е достатъчно голямо, насърчавайте го да участва в грижите за домашните любимци, като разходка на кучето, почиства клетката за птици или храни заека.

Научете детето си да не позволява на домашните любимци да ближат лицето му и да мие ръцете си преди хранене, ако са си играли с домашния любимец.

 

Болести от домашни любимци

Децата могат да получат някои заболявания от домашни любимци, като трихофития, бълхи и хидатида (от тения), което може да причини проблеми с черния дроб. Ето няколко съвета как да направите това по-малко вероятно:

 • Пазете вашия домашен любимец от бълхи с нашийници, шампоани, прахове или спрейове
 • Хранете домашните любимци с варена (не сурова) храна
 • Не позволявайте на вашето куче да се разхожда по улиците
 • Измивайте ръцете между докосването на животни и боравенето с храната и дръжте отделни съдове за животните
 • Дръжте домашните любимци далеч от леглата
 • Не позволявайте на домашните любимци да ближат лицето на вашето дете

 

Болни домашни любимци

Посетете ветеринар, ако вашият домашен любимец е болен. Ветеринарният лекар трябва да може да ви каже дали животното има заболяване, което може да бъде прихванато от дете и как да се справите с това.

Повечето от сериозните инфекции, които домашните любимци могат да получат, не се предават на хората.

 

Животни и алергии

Алергиите към домашни любимци са често срещани. Те се предизвикват от мастните жлези в кожата на котките или от слюнката на кучетата. Дори ако отстраните животното, тези алергени могат да останат в къщата до 6 месеца. Ако детето ви е алергично към животно, може да се наложи да намерите нов дом за домашния любимец. Вашият ветеринарен лекар ще може да отговори на вашите въпроси относно животните и как да съжителствате с тях.

Източник: PregnancyBirthBaby