Плюс 1 Чакаме бебе

Какво е просрочена бременност?

За началото на бременността, за щастието, за ин витро процедурите и други

Имате чувството, че сте погълнали цяла диня и да стигнете където и да е се чувства като подвиг с херкулесови пропорции. Вашето бебе със сигурност трябва да е готово да се роди, нали?

Не сте сами, ако сте се фокусирали върху датата на раждане по време на цялата си бременност и сте броили дните до нея в по-късните етапи. И е разбираемо, че може да се почувствате разочаровани или притеснени, ако наближите тази дата без следа от вашето бебе.

И така, кога може да ви бъде предложено лечение за по-продължителна бременност и какво се случва?

 

Кога се счита, че бебето закъснява?

Бременността обикновено продължава някъде между 37 и 42 седмици и тогава се нарича доносена бременност или термин. Приблизителната дата на раждане се изчислява като 40 седмици от първия ден на последния ви менструален цикъл.

Бременност, която продължава повече от 42 седмици, се нарича преносена, пролонгирана или просрочена. Над 80 от 100 бебета се раждат преди 41-вата седмица от бременността и 99 от 100 пристигат до 42 седмица от бременността.

 

Колко точни са термините?

Прогнозите за продължителността на бременността се основават на обикновения менструален цикъл на жената от 28 дни. И тъй като не всеки го има и тъй като не всеки помни датата на последния си цикъл, ултразвукът се счита за по-точен при прогнозиране на продължителността на бременността. Ултразвукът може да даде точност от плюс или минус 7 до 10 дни.

 

Защо някои бременности са по-дълги?

Не разбираме напълно защо някои бременности са по-кратки или по-дълги, но знаем, че това може да се предава през поколенията.

По-дългите бременности може да се свържат с това, дали ви е първата бременност, с възрастта ви, дали ще имате момче или пък с теглото ви. Притежаването на африкански, азиатски или латиноамерикански етнически произход може да намали вероятността да имате по-дълга бременност.

 

Мога ли сам да направя нещо, за да предизвикам раждането?

За майките, които биха предпочели да имат известен контрол върху процеса, се казва, че има някои традиционни начини за опити за предизвикване на раждане у дома.

 

Какво е предизвикано раждане?

Раждането е процес, който обикновено започва сам. Но понякога то започва с помощта на здравни специалисти. Това се нарича индуцирано раждане.

Източник: NCT