Плюс 1 Чакаме бебе

Всичко, което трябва да знаете за движенията на бебето ви по време на бременността

бременна

Вълнуващ момент от бременността е, когато за първи път почувствате как бебето ви мърда. Тези движения са знак, че вашето бебе е здраво и добре.

Всяко бебе е уникално, за вас е важно да опознаете индивидуалния модел на движение на вашето бебе. Във всеки един момент, ако сте загрижени за модела на движение на вашето бебе, моля, свържете се незабавно с вашата акушерка или лекар. Не чакайте до следващия ден.

 

Кога ще усетя как бебето ми мърда?

Ще започнете да усещате как бебето ви се движи между 16 и 24 седмица от бременността. Местоположението на вашата плацента няма да повлияе на това усещане. Често се случва жените, които са били бременни и преди, да усетят бебето си да мърда по-рано.

Ако не сте усетили движението на бебето си до 24-та седмица, трябва да се свържете с вашия лекар или акушерка.

 

Как ще се усеща движението на моето бебе?

Типът движение, което усещате, ще зависи от това какво прави вашето бебе и етапа на растеж и развитие. Всяко бебе е различно, някои са по-активни от други.

Първите усещания може да са пърхане (като „пеперуди в стомаха“), преобръщане или леко ритниче. С напредването на бременността движенията ще стават по-отчетливи и по-лесно ще усещате техните ритници, побутвания и лакти.

 

Колко често трябва да усещам как бебето ми се движи?

Няма определен брой движения, които трябва да усетите. Когато започнете да усещате движенията на вашето бебе по-последователно, обикновено от 24 до 28 седмица от бременността, ще разберете какъв е нормалният модел на движение за вас и вашето бебе. След това трябва постоянно да усещате движенията на вашето бебе до раждането му и дори по време на раждането.

Бебетата са склонни да се движат повече в определени часове от деня – те може да са по-активни, докато спите, и да спят, докато сте будни. Обикновено неродените бебета спят в продължение на 20-40 минутни цикли (понякога до 90 минути) и не се движат, когато спят.

 

Трябва ли да следя движението на бебето си?

Няма определен брой движения, които бебето трябва да има, така че броенето на ритници или записването в таблица не се препоръчва.

Важно е да отделяте време редовно всеки ден, за да забелязвате движенията на вашите бебета. Ако сте заети или не обръщате внимание, може лесно да пропуснете този много важен сигнал от вашето бебе.

 

Какво трябва да направя, ако бебето ми спре да се движи?

Ако не сте усетили никакво движение от вашето бебе до 24 седмици, посетете вашия лекар или акушерка.

На който и да е етап от вашата бременност, ако сте загрижени за движенията на вашето бебе, незабавно се свържете със специалист. Забавянето на движението може да е знак, че бебето ви не е добре.

Вашият лекар ще ви покани в болницата и ще провери сърдечната честота на вашето бебе с помощта на CTG машина. В някои случаи може да имате и ултразвук.

 

Какво да правя, ако изпитвам повтарящи се притеснения относно движенията на бебето ми?

Не забравяйте, че вие най-добре познавате движенията на вашето бебе. Важно е винаги, когато се притеснявате за движенията на вашето бебе, да се свържете с лекар.

Свържете се отново с вашия лекар, дори ако вече сте били на преглед за движенията на вашето бебе преди това.

Източник: PregnancyBirthBaby