Идеи и находки Полезното и Приятното

Бременността не е лечима с шопинг

Бременността не е лечима с шопинг

Както ви споделих, приятелките ми, без една, са бременни. Всичките се радват на настъпилата в живота им промяна, но с напредването на бременността няколко започнаха да дават отклонения.

Две от дамите от време на време ги обземат пристъпи на страх: „Ще се справя ли? Дали не ми беше по-добре преди? Какво ще го правя това дете, как ще го възпитавам, ще бъда ли добра майка, как ще го опазя в този свят, как ще го направя свестен човек? Бебе, не искаш ли да си стоиш вътре, виж колко добре си живеем така!“

Забелязах, че се справят с тях, като пазаруват. Ама така пазаруват, все едно всяка ще роди хлапета колкото за цяла детска градина. Или пък сякаш имат парите на две кралства. Избират най-скъпите детски креватчета; детска количка с толкова екстри, че прилича на космически кораб и струва колкото една запазена кола на старо; толкова дрешки, че се изкушавам да изчисля – ако преобличат бебето на всеки един час в нова дрешка, дали ще има време да ги носи всичките по веднъж. Добре де, малко преувеличавам. Но много малко.

Една от приятелките ми, инак здравомислеща жена, не иска да ползва нищо, което е било на друго бебе. Нито дори столче за кола, столче за хранене или проходилка. Иска всичко да е ново-новеничко. Питам я къде се изпари жената, която ми обясняваше, че решението да ползваш някои неща втора употреба са си практична, икономически изгодна идея? Тя ми обясни, че така мислела преди, обаче сега, като забременяла, искала само най-доброто за своето мъниче. Можела да му осигури поне това – ново креватче, нови столчета и каквото там друго трябва.

Друга пък вече е задръстила детската стая с всякакви кошчета, креватчета, столчета, масички за повиване, скринове за дрешки, бебешка гимнастика, електрическа помпа за кърма, стерилизатор и възглавница за кърмене за около стотина лева. Вие, които четете тази статия, най-вероятно сте или бременни, или майки, така че пред погледа ви трябва да е минавал този… аксесоар, който може да се замени с най-обикновена възглавница. А бебето дори още не се е родило. Ако тя продължава да пазарува с такава скорост, няма да има никакво място за него в неговата стая.

Аз, като страничен наблюдател, който при това от няколко години се опитва да държи жилището си оборудвано само с най-необходимите вещи и да се отървава от всичко излишно, седя и се дивя. Вярно е, че индустрията бълва непрекъснато нови неща. Те са шаренки, красивички, по-скоро недобре направени, за да се счупят бързо и да сме принудени да си купим нови. Вярно е, че човек обича да има, а бременните жени освен това си имат желязно извинение – разбърничкани хормони и „искам най-доброто за детето си“. Обаче не ги разбирам. Сигурни ли са, че всичките тези неща ще им трябват? Наистина ли са от жизнено значение за справянето им с ежедневните грижи по бебето? Честно ли всичко това е най-доброто и най-нужното за тяхното бебе – повивалник, кош, мек кош, чувалче, бебефон с видеокамера, бебешко бънджи, бебешка гимнастика, слинг, кенгуро, уред за затопляне на храна, уред за стерилизиране, бебешко шише за лекарства с капачка (и без капачка) и да не продължавам със списъка?

От опит знам, че прекомерното пазаруване е знак за проблем. Мисля си също, че ако искаш да дадеш най-доброто на своето дете, трябва да започнеш с любов и внимание. А за вниманието трябва време. Не е ли по-разумно вместо да купуваш на малкия човек най-скъпите възможни неща, някои от които изобщо не му трябват, а други ще ползва няколко месеца и после ще ги израсте, да оставиш тези пари настрана? И да имаш един, два, три месеца повече финансово спокойствие да си стоиш при детето, да му обръщаш внимание, да го учиш на песнички, стихчета и да вижда красотата на света.

Само питам. Възможно е и да не съм права. Може би и аз ще прогледна за необходимостта от множество ултра скъпи вещи за бебета и бременни в момента, в който забременея. И все пак, поемам риска да се изкажа неподготвена – дами, най-доброто нещо, което можете да дадете на бебето си е спокойна майка. Вместо да увеличавате всеобщата лудост и да затрупвате страховете си с вещи, изправете се срещу тях, сложете им оглавника и се научете да ги управлявате. Честно, ако сте добри в това колкото в пазаруването, децата ви ще имат по много само от най-доброто. Пробвайте.

Снимка на корицата: pixabay.com