Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Лятната почивка не е противопоказна за бременните

За вредните фактори, за истерията, за майчинските групи, за диабета и други

Ако бременната предвижда спокойна почивка без много високи натоварвания и без продължително излагане на слънце, може спокойно да се отдаде на лятната си отпуска. Това каза пред Радио София д-р Ралица Милчева – акушер-гинеколог от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

По думите ѝ още в годините преди пандемията много бременни жени са пътували през бременността си дори и към по-далечни дестинации, а когато бременността е лека, лекарите нямат нищо против, дори препоръчват почивките.

Преди отпуската е добре да се направи контролен преглед, за да знае бременната от какво да се пази и при какви симптоми да потърси лекарска помощ. Може да бъдат направени кръвни изследвания, за де се проследи хемоглобина, както и да се проследи дали няма инфекция, а също и дали няма рискове за предтерминно раждане или спонтанен аборт.

“Едно нормално почиване не е в никакъв случай противопоказно за бременните”, казва тя. По думите ѝ през първия триместър не е препоръчително да се пътува, защото не се знае как ще продължи бременността, същото важи и за последните шест седмици, защото тогава във всеки момент може да започне раждане.

Д-р Милчева съветва бъдещите майки да се пазят от вирусни инфекции и по-специално от гастроентеритни вируси, които са много коварни. Тя препоръчва да се пътува с личен автомобил, защото може да се спира толкова често, колкото бременната има нужда.

Излагането на слънце също трябва да става контролирано и много внимателно, като основно трябва да се следи да не се излага бременната жена на директна слънчева светлина за продължтелно време.

Почивката в планините е много подходяща за бременните жени, тъй като там температурните амплитуди не са много големи. Важно е единствено жените да се пазят да не се претоварват.

Още съвети за почивката на бременните жени – чуйте в разговора на Катя Василева.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.