Идеи и находки Полезното и Приятното

Какво му трябва на едно бебе?

Какво му трябва на едно бебе?

Да започнем отдалеч – какво му трябва на един човек? Според някои рекламисти списъкът се свежда до кола, мила жена и една добра бира. Според други представители на този бранш класацията се оглавява от разплащателна карта, която побира „всичко останало“. Когато става въпрос за бебета обаче подобна кратка разбивка е напълно непостижима! Разлистете коя да е брошура за бъдещи родители и пред вас ще се открие необятния свят на списъците със ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ покупки за новородени. Те включват безкраен набор от всевъзможни придобивки, който започва с кърпички за дъвчене и завършва с дигитален видео бебефон.

Разбира се, майки

Снимка: pixabay.com

Разбира се, ако сте подплатени с достатъчно ентусиазъм, финансови възможности и, не на последно място, бушуващи хормони, няма никаква причина да възпирате шопинг инстинктите си. Нужно е само да грабнете няколко произволни четива за бременни мами, да проверите наличността в дебитната си карта и шопинг турът може да започне. В случай обаче, че не отговаряте на някое от условията, касаещи ентусиазма, финансовите възможности и хормоните ви, най-вероятно ще попаднете в познатата на много бъдещи майки ситуация, която се характеризира с тотален шаш и паника на тема „Какво, по дяволите, НАИСТИНА трябва да купя?!?“

Първо – честито. Това, че сериозно се замисляте над въпроса и все още не сте се втурнали като обезумели из търговските центрове, купувайки къде що се изпречи на пътя на пазарската ви количка, означава, че проявявате симптоми на завидна воля и разум, които не са типични за всички бременни жени. И второ – спорадичните състояния на неувереност, в които може би изпадате, гледайки как други жени във вашето състояние запълват всеки квадратен метър от дома си с всевъзможни ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ придобивки за бъдещия си наследник, са нещо напълно нормално.

И като заговорихме за нормални неща, знаете ли от какво нормално нещо има нужда едно новородено? Отговорът е скрит само в четири букви: М-А-М-А. Защото мама означава обич, храна и топлина, а това изчерпва всичко необходимо за оцеляването и комфорта на едно здраво бебче, чието състояние не изисква специални грижи и ресурси. Обич, храна и топлина. Никакъв балдахин, никакъв силикон, никаква жожоба.

Е, да, сигурно наследникът ви няма да се разсърди, ако му осигурите електрическа люлка, която произвежда нежно полюшващо движение, светлинно шоу и приятно музикално оформление. Най-вероятно няма да протестира и да заспива под звуците на мултифункционална музикална въртележка, огласяща стаята с произведенията на Бах, Верди и Бетовен. Бъдете сигурни обаче, че невръстният потребител, обитаващ дома ви, не би заменил прегръдките ви за никоя от тези сложни джаджи.

Помня много добре дните, които отделих за шопинг, преди раждането на дъщеря ми. Дни на борба между разума, който крещеше „Трябва да си луда, за да дадеш толкова пари за нещо, което не си сигурна дали изобщо ще използваш!“ и емоциите, които нашепваха „Това е твоето бебе, то заслужава да има всичко най-хубаво на този свят…“. Виждам същата борба в очите на бъдещите майки, каквито има в изобилие около мен. И когато някоя от тях ми зададе въпроса „Какво, по дяволите, НАИСТИНА трябва да купя?!?“ ѝ разказвам за финландската кутия за бебета.

Финландската кутия за бебета е част от държавната политика на Финландия, целяща да осигури на всяко бебе в страната условия за живот през първите му месеци, и всяка майка има правото да я получи. Кутията, в която има и миниатюрен матрак, може да бъде използвана като легълце, а в нея майките намират принадлежности от първа необходимост за своите новородени – дрехи, завивки, пелени, принадлежности за къпане и играчки. Освен че изпълнява ролята на „комплект за оцеляване“ при социално слабите семейства , кутията има и образователна стойност – тя е компас за родителите, които не са напълно сигурни кои са нещата от първа необходимост след раждане. Компас, какъвто много от нас изгубват, лутайки се в онлайн пространството и търсейки отговори на въпроса, озаглавяващ този материал.

Снимка на корицата: pixabay.com