Имаме бебе Плюс 1

Акушеро-гинекологичните отделения в цялата страна отбелязват Деня на родилната помощ

Акушеро-гинекологичните отделения в цялата страна отбелязват Деня на родилната помощ

На 21 януари Акушеро-гинекологичните отделения в цялата страна отбелязват Деня на родилната помощ. По известен като Бабинден, това е един от големите народни женски празници, посветен на жените, които в миналото са помагали при раждане, както и на младите булки и невести, които вече са раждали.

На този празник отдаваме дължимото уважение на всички специалисти, които помагат за раждането на нов живот. Датата се отбелязва тържествено в акушеро-гинекологичните отделения на болниците и клиниките.

В първа АГ болница „Света София“ в столицата празникът ще започне в 11 часа. Негов официален гост ще е кметът Йорданка Фандъкова. Час по-късно болница „Майчин дом“ ще е домакин на церемонията „Златни ръце“. На нея лечебното заведение ще отличи изявен лекар и акушер с особен принос за професията. На събитието ще присъстват заместник-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Денят на родилната помощ е характерен с ритуалното миене на ръцете на акуширащите специалисти. Този обред води началото си от стари времена, когато баби-акушерки са помагали за израждането на бебетата. Затова на Бабинден всички жени, станали майки, засвидетелстват уважението си към „бабувалите“, като поливат ръцете им и ги даряват с кърпи, ризи, чорапи. В наши дни се мият ръцете на акушери и акушер-гинеколози и им се даряват сапун и кърпа.