Красота и стил Полезното и Приятното

Приятните странични ефекти на бременността, за които никой не ме предупреди

странични ефекти на бременността

Излишни килограми, подути глезени, разширени вени, стрии – просто няма как да преминеш през предизвикателството, наречено бременност , без да се сблъскаш със страха от тези „екстри“. Да, това са някои от страничните ефекти, с които дамите често се срещат по пътя си, но съвсем не е задължителен елемент от деветмесечното пътешествие. За сметка на това има един куп малко известни приятни придобивки, за които се говори много малко, но които има голям шанс да ви сполетят.

Имах щастието да преживея бременност с минимални негативни ефекти върху тялото ми. Към днешна дата оценявам това предимство като смесен резултат от „услужливи гени“ и лични усилия, които положих най-вече по отношение на храненето си. В началото на това преживяване обаче настроенията ми никак не бяха така оптимистични – отвсякъде ме застигаха „предсказания“ на близки и не толкова близки хора, които със съзаклятническа усмивка ми подсказваха, че ме чака истински физически апокалипсис. „Поне 20 килограма ще качиш, ама не се притеснявай – до няколко години ще ги смъкнеш половината“, „Ако си купуваш обувки, вземи си два номера по-големи от обикновено – скоро краката ти ще станат почти двойни“. За мой късмет повечето от тези „благопожелания“ така и не ме сполетяха, въпреки че ги очаквах с цялата готовност, на която съм способна (и която, разбира се, не беше много). Случиха се обаче няколко чудесни промени с тялото ми, които подозирам, че се укриват посредством световен заговор – нямам друго обяснение за това, че никой нищо не споменава за тях. Споделям ги с вас, за да можете тихичко да си ги повтаряте, слушайки словоизлиянията на поредния добротворец, който ви подготвя за срещата ви с бременността.

Коса мечта!

Снимка: pixabay.com

Коса мечта!

Здрава, лъскава и – най-вече – непадаща коса, за каквато всяко момиче мечтае! Ако искате такава, купете си най-скъпия шампоан на пазара, направете си домашна отвара с чубрица, мед и яйца, острижете се нула номер и плюйте три пъти през рамо… или просто забременейте. Оказва се, че при някои жени хормоналните промени по време на бременност оказват изключително положително влияние върху косата им. За съжаление, не при всички е така, но ако сте сред щастливките в това отношение, ще се любувате на истински ренесанс върху главата си. И понеже по нашите ширини властва схващането „много хубаво не е на хубаво“, ще ви кажа и къде се крият подводните камъни – след раждането идва ред на обратния процес, който често е съпътстван от обилен косопад. Всички тези трансформации са временни, разбира се, и след като организмът влезе в нормалния си ритъм, нещата идват по местата си. И все пак си мисля, че за една жена е чудесно да срещна своята коса мечта, било то и за няколко месеца…

Здрави нокти

Приятните изненади, свързани с тялото на бременната не свършват дотук. Лично за мен „отглеждането“ на дълги и здрави нокти винаги е било предизвикателство и си признавам, че мъничко се възгордях, когато осъзнах, че мога да се перча с хубав маникюр, при това без да полагам кой знае какви усилия за това. Доколкото знам, и тук хормоните играят важна роля, както и ускореното протичане на някои процеси в тялото, благодарение на които до ноктите достигат повече ценни вещества от обикновено. Причините са без значение –важното е, че докато околните ви засипват с очакванията си да се превърнете в ходещ бункер, можете да ги контрирате с актуални новини около блестящия си маникюр. Освен това приятната придобивка е чудесен инструмент за отклоняване на неудобни въпроси, като тези, свързани с нарастващите ви килограми например.

Сочни устни

Снимка: pixabay.com

Сочни устни

Да, и това. Плътните устни май са поредното дело на този вълшебник, естрогена. Или поне това е моето оправдание за това, че на снимките по време на бременността ми лицата на хората около мен изглеждат подозрително плоски в сравнение с моето. Истината е, че никога не съм мечтала за сочни устни и не съм полагала никакви усилия в тази насока (като изключим мимолетните тийн експерименти). Затова и не регистрирах тази промяна като особено добра новина – приех я като поредната промяна, за която няма смисъл да търся обяснение. Знам обаче, че за много момичета и жени това „имущество“ е истинска благодат и затова го смествам тук. Все пак живеем в света на Ким Кардашиян, чиито форми се превърнаха в мечта за милиони хора…

Бюстът

Има ли нужда да давам допълнителни обяснения по тази точка? Нещата са ясни и прости – гърдите ви се подготвят да изхранват цял-целеничък нов човек и нарастването им е напълно разбираем и логичен страничен ефект. За мен и още милиони жени по света тази промяна е възможност да усетят що за чудо е това пищният бюст и какви ползи носи той на притежателите си. Разбира се, освен за бременната жена, тази придобивка е „бонус“ и за бъдещия татко. Единственият потърпевш в цялата ситуация може би е д-р Енчев, който в мое лице (а предполагам има и други като мен) загуби потенциален клиент. Оказа се, че на мен тези няколко месеца ми бяха напълно достатъчни, за да се порадвам на този феномен, да задоволя любопитството си и да преценя, че спокойно мога да изживея живота си и без подобни екстри.

Снимка на корицата: pixabay.com