Виж кой говори Да поговорим

1 на 6 човека страдат от безплодие, според СЗО

новородено бебе

Нов доклад на Световната здравна организация (СЗО) сочи, че един на всеки 6 човека е засегнат от безплодие.

Близо 17,8 на сто от възрастните в страните с високи доходи са засегнати от безплодие, докато в страните с ниски и средни доходи от този проблем страдат 16,5 на сто от жителите.

Делът на засегнатите от проблема показва нуждата от разширяване на достъпа до грижи за репродуктивното здраве и гаранции, че проблемът няма повече да остава встрани от здравните изследвания и политики, казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Световната здравна организация определя безплодието като заболяване на репродуктивната система при мъже и жени, определящо се от неуспеха за постигане на бременност след 12 месеца или повече редовни сексуални контакти без предпазване.

“Това може да доведе до значителен дистрес, стигма и финансови затруднения, засягащи психическото и психосоциално благополучие”, посочват от СЗО.

Според доклада основен проблем остава фактът, че профилактиката, диагностиката и лечението на безплодието са недофинансирани и недостъпни. Като основни причини за това от организацията посочват високите цени, социалната стигма и ограничения достъп.

СЗО прави заключенията въз основа на подбор и анализ на 133 изследвания измежду общо около 12 000 проучвания по света в периода 1990-2021 г.

Източник: НОВА