Големите усмивки Свободно време

„Вкусно с Йоли II“ от най-усмихнатия български кулинар Йоланта Делибозова-Йоли превръща храната в изкуство

Вълшебствата ѝ в кухнята я превръщат в първия български кулинар със собствено предаване в 24 Kitchen, а страстта ѝ към музиката и виолончелото сякаш магически се пренася и върху ястията, които тя приготвя с майсторство и финес.

Слънчевата Йоланта Делибозова-Йоли, която безспорно е едно от най-усмихнатите и обичани лица на българската кулинарна сцена, се завръща с ново предизвикателство за любителите готвачи – книгата „Вкусно с Йоли II“ (ИК „Сиела“).

„Вкусно с Йоли II“ събира 64 редактирани рецепти от първото издание на „Вкусно с Йоли“, допълнени за повече наслада с 23 от най-изкушаващите предложения от „Сладки ноти“. Книгата съдържа и 16 изцяло нови кулинарни идеи, с които да разнообразите менюто си.

След като през 2021 г. Йоли ни зарадва с изданието „Празнични рецепти“, в което са поместени идеи за ястия за всеки празник в българския календар, тя отново демонстрира как да превърнем и най-обикновения ден в нещо специално.

От бързи кремсупи, подходящи за обедите, когато нямаме време за сложни ястия, до леки и здравословни салати, изкушаващи печива и сладка, впечатляващи предястия, месни и безмесни гозби, във „Вкусно с Йоли II“ са поместени над 100 рецепти, от които да се вдъхновим в кухнята. А финалните глави от книгата са посветени специално на коледните и великденските празници – с идеи как да ги направим още по-вкусни и запомнящи се!

Лично приготвени от самата Йоли, която винаги готви с усмивка, вдъхновение и щипка любов, ястията в книгата ще ви спечелят с визия и вкус.

Подходяща както за начинаещи готвачи, така и за вече напреднали „магьосници“ в света на кулинарията, „Вкусно с Йоли II“ отново съхранява философията на Йоли, с която тя подхожда към всяко своя ястие – храната е обич, храната е празник, храната е чувство!

Из „Вкусно с Йоли II“ от Йоланта Делибозова-Йоли

Скъпи читатели,

Специално за вас „Вкусно с Йоли“ излиза в обновен вариант. В книгата съм събрала любими на моето семейство рецепти, които се надявам да станат и ваши.

Изданието включва повечето от познатите ви вече рецепти във „Вкусно с Йоли“, а за повече наслада има и неколцина от втората ми книга „Сладки ноти“. За да вървим напред, да експериментираме и развиваме кулинарното изкуство, си позволих да прибавя и няколко нови непубликувани досега рецепти. Ще се радвам, ако книгата ви хареса и ви е добър помощник в кухнята. Ще съм истински щастлива, ако успея да ви дам нови идеи, които сами да развиете, експериментирайки с вкусове и визия.

Не забравяйте, че задължителни неща в готварството няма. Има само личен вкус, предпочитания и творчество. Наслаждавайте се на храната, радвайте близките си с приготвеното от вас и се усмихвайте, докато готвите. Обгрижвайте ги и дарявайте обич. Само тогава насладата и удовретворението ще са пълни.

Защото всичко е любов!

 

Киш със сьомга, бри и брокол

Продукти:

За тестото:

  • 220 г брашно
  • 120 г студено масло
  • 1/4 ч.л. сол
  • 4-5 с.л. студена вода

За пълнежа:

  • 250 г пушена сьомга
  • 200 г сирене бри
  • 1 ч.ч. броколи За заливката:
  • 3 яйца
  • 125 г крема сирене
  • 130 мл прясно мляко
  • 300 г заквасена сметана
  • 100 г настърган кашкавал
  • сол на вкус
  • 1/2 връзка копър

 

Приготвяне:

В купа сипете брашното и го разбъркайте със солта. Нарежете маслото на кубчета и ги претрийте с пръсти в брашното, докато получите маслени трохи. Добавете водата и бързо омесете тесто. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20 минути.

Разточете тестото върху набрашнена повърхност и с помощта на точилката го пренесете във форма за пай (диаметър 24 см), като го увиете по нея. Тестото трябва да е с около 2–3 см по-голямо от формата, за да може да оформите и борд по стените ѝ. Надупчете с вилица. Ако нямате форма за пай, може да ползвате тортена форма. Постелете я с хартия за печене, за да ви е по-лесно след това да извадите киша.

Нарежете рибата на парченца, сиренето на кубчета, а броколите накъсайте на малки розички. Разпределете всичко върху маслената кора.

 

Кайсиев сладолед с лавандула

 

Продукти:

ЗА 8 ПОРЦИИ

  • 800 г кайсии
  • 50 мл вода
  • 40 г кафява захар
  • 5-6 стръка лавандула
  • 400 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
  • 3 с.л. течен мед
  • 70 г нарязани сушени кайсии

 

Приготвяне:

Нарежете кайсиите на половинки и ги сварете за 5-6 минути с кафявата захар и лавандулата. Гответе на умерен огън без капак, за да се изпари водата. Оставете ги да изстинат и отстранете лавандулата. Пасирйте до гладка консистенция и подсладете с меда.

Смесете кайсиите с разбитата сметана и сушените кайсии. Замразете сладоледа минимум за 6-8 часа.

Ако предпочитате по-силен аромат на лавандула, сложете повече стръкчета. Може да ползвате и сушена лавандула. В този случай я увийте в парче тензух и завържете с конец. Така изсъхналите цветове няма да попаднат в кайсиите, а само ще отпуснат аромата си. Ако направите сладоледа в персонални форми за ескимо, ще получите много повече порции