Вълшебствата ѝ в кухнята я превръщат в първия български кулинар със собствено предаване в 24 Kitchen, а страстта ѝ към музиката и виолончелото сякаш магически се пренася и върху ястията, които тя приготвя с майсторство и финес.
Слънчевата Йоланта Делибозова-Йоли, която безспорно е едно от най-усмихнатите и обичани лица на българската кулинарна сцена, се завръща с ново предизвикателство за любителите готвачи – книгата „Вкусно с Йоли II“ (ИК „Сиела“).
„Вкусно с Йоли II“ събира 64 редактирани рецепти от първото издание на „Вкусно с Йоли“, допълнени за повече наслада с 23 от най-изкушаващите предложения от „Сладки ноти“. Книгата съдържа и 16 изцяло нови кулинарни идеи, с които да разнообразите менюто си.
След като през 2021 г. Йоли ни зарадва с изданието „Празнични рецепти“, в което са поместени идеи за ястия за всеки празник в българския календар, тя отново демонстрира как да превърнем и най-обикновения ден в нещо специално.
От бързи кремсупи, подходящи за обедите, когато нямаме време за сложни ястия, до леки и здравословни салати, изкушаващи печива и сладка, впечатляващи предястия, месни и безмесни гозби, във „Вкусно с Йоли II“ са поместени над 100 рецепти, от които да се вдъхновим в кухнята. А финалните глави от книгата са посветени специално на коледните и великденските празници – с идеи как да ги направим още по-вкусни и запомнящи се!
Лично приготвени от самата Йоли, която винаги готви с усмивка, вдъхновение и щипка любов, ястията в книгата ще ви спечелят с визия и вкус.
Подходяща както за начинаещи готвачи, така и за вече напреднали „магьосници“ в света на кулинарията, „Вкусно с Йоли II“ отново съхранява философията на Йоли, с която тя подхожда към всяко своя ястие – храната е обич, храната е празник, храната е чувство!
Из „Вкусно с Йоли II“ от Йоланта Делибозова-Йоли
Скъпи читатели,
Специално за вас „Вкусно с Йоли“ излиза в обновен вариант. В книгата съм събрала любими на моето семейство рецепти, които се надявам да станат и ваши.
Изданието включва повечето от познатите ви вече рецепти във „Вкусно с Йоли“, а за повече наслада има и неколцина от втората ми книга „Сладки ноти“. За да вървим напред, да експериментираме и развиваме кулинарното изкуство, си позволих да прибавя и няколко нови непубликувани досега рецепти. Ще се радвам, ако книгата ви хареса и ви е добър помощник в кухнята. Ще съм истински щастлива, ако успея да ви дам нови идеи, които сами да развиете, експериментирайки с вкусове и визия.
Не забравяйте, че задължителни неща в готварството няма. Има само личен вкус, предпочитания и творчество. Наслаждавайте се на храната, радвайте близките си с приготвеното от вас и се усмихвайте, докато готвите. Обгрижвайте ги и дарявайте обич. Само тогава насладата и удовретворението ще са пълни.
Защото всичко е любов!
Киш със сьомга, бри и брокол
Продукти:
За тестото:
- 220 г брашно
- 120 г студено масло
- 1/4 ч.л. сол
- 4-5 с.л. студена вода
За пълнежа:
- 250 г пушена сьомга
- 200 г сирене бри
- 1 ч.ч. броколи За заливката:
- 3 яйца
- 125 г крема сирене
- 130 мл прясно мляко
- 300 г заквасена сметана
- 100 г настърган кашкавал
- сол на вкус
- 1/2 връзка копър
Приготвяне:
В купа сипете брашното и го разбъркайте със солта. Нарежете маслото на кубчета и ги претрийте с пръсти в брашното, докато получите маслени трохи. Добавете водата и бързо омесете тесто. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20 минути.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност и с помощта на точилката го пренесете във форма за пай (диаметър 24 см), като го увиете по нея. Тестото трябва да е с около 2–3 см по-голямо от формата, за да може да оформите и борд по стените ѝ. Надупчете с вилица. Ако нямате форма за пай, може да ползвате тортена форма. Постелете я с хартия за печене, за да ви е по-лесно след това да извадите киша.
Нарежете рибата на парченца, сиренето на кубчета, а броколите накъсайте на малки розички. Разпределете всичко върху маслената кора.
Кайсиев сладолед с лавандула
Продукти:
ЗА 8 ПОРЦИИ
- 800 г кайсии
- 50 мл вода
- 40 г кафява захар
- 5-6 стръка лавандула
- 400 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
- 3 с.л. течен мед
- 70 г нарязани сушени кайсии
Приготвяне:
Нарежете кайсиите на половинки и ги сварете за 5-6 минути с кафявата захар и лавандулата. Гответе на умерен огън без капак, за да се изпари водата. Оставете ги да изстинат и отстранете лавандулата. Пасирйте до гладка консистенция и подсладете с меда.
Смесете кайсиите с разбитата сметана и сушените кайсии. Замразете сладоледа минимум за 6-8 часа.
Ако предпочитате по-силен аромат на лавандула, сложете повече стръкчета. Може да ползвате и сушена лавандула. В този случай я увийте в парче тензух и завържете с конец. Така изсъхналите цветове няма да попаднат в кайсиите, а само ще отпуснат аромата си. Ако направите сладоледа в персонални форми за ескимо, ще получите много повече порции