Плюс 1 Чакаме бебе

Сексът по време на бременност

Секс и бременност

Има няколко мита, които продължават да се разпространяват, когато става дума за секса по време на бременност. Ето няколко от най-често срещаните страхове и притеснения относно тази деликатна тема:

Не е безопасно/ще навреди на бебето. Един от най-честите въпроси е този дали сексът – тоест сексуалният контакт/ пенетрацията – може да бъде вреден за бременността или бебето. През повечето време това е напълно невярно. Освен ако вашият лекар или акушерка конкретно са ви инструктирали да се въздържате от осъществяване на полов акт (обикновено при анамнеза за спонтанен аборт или преждевременно раждане), сексът е безопасен и можете спокойно да му се наслаждавате. Бебето е добре защитено не само от околоплодната течност и мембраните, но и от затворената шийка на матката, която обикновено е в по-високо от нормалното положение през по-голямата част от бременността. Лекото кървене или зацапване може да бъде много често след секс по време на бременност и не трябва да е причина за безпокойство. Както винаги, когато се съмнявате, попитайте вашия лекар.

Нямам интерес. Понякога се случва сексуалното желание да се намалее по време на бременност. Също така обаче може да е вярно, че либидото ви може да се нарастне по време на бременност. Няма как да разберете в кой лагер ще попаднете, докато не сте стигнали в това положение. И макар че може да сте незаинтересовани от секса по време на ранната бременност поради умора и гадене, вашето либидо може да се върне към нормалното си състояние след първия триместър. Не си напрягайте, бъдете честни с партньора си, потърсете подкрепа от другите и имайте предвид, че както и да се чувствате при секса по време на бременност, вероятно е нормално.

Ще ме боли. По време на секса, когато сте бременна, е възможно да се чувствате по-различно. Ако изпитвате болка при сексуалния акт или при пози, на които обикновено се наслаждавате, проявете творчество и експериментирайте с други пози или техники. Сексуалната интимност може да дойде под много форми. Ако болката стане повтарящ се или основен проблем, свържете се с вашия лекар или акушерка, за да ви помогне да разберете защо. Може да има основна медицинска причина.

Няма да съм привлекателна за партньора си. Бременността е време на огромна физическа промяна в сравнително кратки срокове. Разбираемо е да се чувствате загрижени за образа на тялото по време на бременност, особено в спалнята. Реалността е, че повечето хора наистина се наслаждават на красотата на променящото се тяло, в което расте дете. Въпреки това е важно да поговорите за притесненията си и да измислите начини да се почувствате по-комфортно. Ако сексуалната близост (или липсата на такава) се превърне в основен проблем и за двама ви, помислете за търсене на консултация или терапия за справяне с вашите проблеми.