Красота и стил Полезното и Приятното

Бебешките дрешки

Бебешките дрешки

Дори една жена да не е била шопинг маниак преди да забременее (в което се съмнявам, защото няма жена, която да не обича да пазарува), след като разбере, че ще си има наследник, тя почти неизбежно се превръща в такъв. Такива неща има за бебенца и малки дечица по магазините…, о, Боже, ужасно е! То са зайченца, меченца, пчелички, кукумявки, а бе…, лудницата е пълна. А колкото е по-малка дрешката, толкова е по-сладка. Ако преди не сте им обръщали внимание, сега ще се размазвате при вида им. Излишно е да споменавам, че емоционалното състояние на бременните жени още повече допринася за видиотяването при вида на мънички, сладички и пухкави неща. Производителите и търговците знаят това, и ще го използват до последно срещу вас. А тъй като се намираме в България и всички знаем, че някои по-нелоялни представители на това съсловие предлагат стока с триста и нагоре процента надценка, тази шопинг истерия трябва да се държи под контрол, за да не се окажете накрая с три уникално прекрасни покупки за ужасяващо много пари и дълъг списък с необходими неща за бебето, за които трябва да се чака до следваща заплата.

Освен че ги намирах за безумно сладки, мен и друго ме подтикваше да се държа като маймуна с гранатомет по детските магазини –  фактът, че обикновено след петия месец бременните рязко минават в по-тежка категория. Мхм, тегаво е малко, но пък после, когато мине е голям кеф. На мен никак не ми се даваха пари за дрехи за бременни, за които се знае, че после ще стоят като торби. Споменатите по-горе „услужливи“ търговци знаят, че тези дрехи ви трябват и не можете без тях, съответно много „услужливо“ им слагат такива цени, от които може да ви заболи глава. А пък после с дрехите за кърмене направо може да ви се вземе акълът. Затова аз купих точно три неща за себе си, които носих на смени и всички останали пари грижливо разпределях за сладки неща за сладкото бебе. Ако човек се постарае, може да пазарува практично и пълноценно. Важно е да се знае горе долу къде какво се предлага и ако проучването ви е добро, можете да купите чудесни неща на съвсем прилични цени. Понеже, ако ви е първо дете, ще са ви необходими доста неща, бюджетът за дрешки трябва да е добре пресметнат.

Не са за пренебрегване и онлайн магазините. И българските, и чуждите сайтове предлагат много хубави неща, а ако около вас има и други майки, можете, пазарувайки заедно, да получите прилична отстъпка. Отделно има борси и магазини на едро. Изобщо изборът съвсем не е малък. В началото след като родих, за мен лично, онлайн пазаруването беше по-удобно, защото освен месеците, в описанието на дрешките има и точните размери в сантиметри.

Бебешки дрешки

Снимка: pixabay.com

Добре е да се има предвид, че най-мъничките неща почти не се използват. Когато отидете на бебешки пазар ще видите, че дрешките са разпределени по месеци и, освен ако бебчето ви не се роди наистина мъничко (под три килограма), бихте могли спокойно да прескочите групата от 0-3 месеца. Аз така направих и купих директно дрешки за три месечно бебе. Дори и да са малко по-големи, детето ще ги израсне за седмица-две. Моето детенце се роди малко над три килограма и половина и дрешките от групата 3-6 месеца ставаха идеално. Когато дойде времето, сигурно ще получите и немалко подаръци. Въпреки че раздадох доста неща, аз и досега имам дрешки с етикети вкъщи. Ако пък сте от майките, които взимат и от приятелки (според мен това не е лоша практика, стига да сте близки и да знаете как са носени и поддържани дрешките), въпросът с комплектуването на бебешкия гардероб и разходите за него може да се счита за решен. Единствено не правете грешката да взимате обувчици от други дечица за вашето, след като проходи. Причината е, че всеки човек е с различна походка и стъпало; ако попитате някой ортопед, той би ви казал същото.

Когато се приберете с бебчо вкъщи, ще се сблъскате с един не по-маловажен въпрос – дрешките са купени и грижливо подредени по шкафовете, но как да го облечете, за да му е хубаво и удобно? Без бой признавам, че на мен ми беше доста трудно докато се науча. Дори първите дни така го бях навлякла горкото, че се изприщи от жега и го водих на дерматолог. Докторката като разбра как го обличам на двадесет и осем градуса в нас, се хвана за главата. Че даже и шапка му слагах… . За да избегнете подобни ситуации, а и за да не простудите бебето в обратния случай, се опитайте да съдите по себе си. Ако поддържате в дома си препоръчителните температури за бебе, помислете дали на вас би ви било добре с дрешките, които сте избрали, предвид материята и количеството им. Ако забележете, че детето се поти зад вратлето, значи му е топло.

Разбира се същото важи и за навън. Вече от вас зависи дали ще изберете да ползвате чувалче за количка или одеялце, грейка или цял гащеризон през студените дни. Иначе когато излезете на разходка ще се нагледате на какви ли не чудатости. Аз лично съм на мнение, че всичко трябва да е с мярка, но ще се убедите сами, че при някои родители мярката не работи. От страх да не се разболее детето, някои майки наистина прекаляват с навличането. Дори и дъждобрани слагат, без да има силен вятър или дъжд. Чак ми е жал когато видя някое детенце, навлечено със сто ката дрехи през лятото. От него тече вода, а то, милото, дори не може да си каже. Не напразно има една приказка, че българинът го е страх от две неща – да не настине или да не се мине. Дано успеете да уцелите златната среда, но би трябвало бързо да свикнете.

На мен на моменти все още ми куца преценката, затова съм развила навика да влача страшно много багаж със себе си, когато излизаме с малката на разходка. Преди носех гримове, книги и какво ли не, сега в чантата успявам да сложа само телефон, документи и пари. Но дори и при мен се забелязва напредък, защото сега вече, ако подредя много добре багажа, може да натъпча и някой дезодорант. Някои от вас от самото начало ще знаят как да балансират дрешките, други, като мен ще се научат в движение. Единственото важно нещо е на бебето да му е комфортно, без да е болно или пък твърде изнежено. Има значение и какво обича самото човече – и при тях има по-зиморничави и такива, които не обичат да им е прекалено топло. Когато поотраснат, децата сами започват да подсказват как да ги обличате. Дотогава ще дерзаете 🙂

Снимка на корицата: pixabay.com