Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Апарат за недоносени бебета без аналог в България получи болницата в Добрич

бебе инкубатор

Отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич получи единствения по рода си в България специализиран апарат за обгрижване на недоносени бебета.

Това е японски уред от последно поколение за възстановяване на недоносени деца, който комбинира три функции – реанимационна маса, кувьоз и термолегло, обясни директорът на лечебното заведение д-р Георги Желязков. Това означава, че малкият пациент, от самото раждане до изписването му, няма необходимостта от допълнително транспортиране или обгрижване от друг тип апаратура, допълни той.

По думите на производителя няма аналог на такъв апарат към настоящия момент в България, каза още д-р Желязков. Той благодари на общината и кмета Йордан Йорданов за дарението, което е на стойност около 50 000 лева. „Горди сме, че го притежаваме, защото това е изключително голяма придобивка за гражданите на нашия град и за целия регион“, допълни директорът на болницата.

Д-р Йовка Тихонова, завеждащ Отделението по неонатология, също изрази своята благодарност към местната управа. „Това е изключително ценна придобивка за неонатологичното отделение и за всички бъдещи граждани на Добрич, с която ни помагате да извършваме висока неонатална грижа за най-малките пациенти, да спасяваме животи и да осигуряваме добро качество на живот всеки ден“, каза тя.

Кувьозът е третият и най-голям апарат, който Отделението по неонатология получава през последните няколко месеца, наред с респиратор за транспортния кувьоз и апарат за слухов скрийнинг, припомни д-р Желязков.

Отделението по неонатология е единственото в областта, което приема и лекува новородени и недоносени деца, припомнят от ръководството на МБАЛ-Добрич. Всяка година през него преминават приблизително 840 бебета, а през интензивния сектор на отделението – 110-115.

БТА