Да поговорим Истории

Най-рано родените бебета в света празнуват първия си рожден ден

новородено бебе

Преждевременно родени близнаци от Канада, на които лекарите не дават никакъв шанс да оцелеят, отпразнуваха първия си рожден ден, поставяйки нов рекорд на Гинес, предаде Франс прес.

Момиченцето и момчето, Адиа и Адриал, са родени на 4 март 2022 г. в 22-ата седмица от бременността на майка си. С появата си на бял свят те поставят нов рекорд за най-рано родени и най-леки близнаци, тъй като Адиа тежи едва 330 грама, а Адриал – 420 грама.

Заради толкова ранната им поява на бял свят лекарите не им дават „никакъв шанс за оцеляване“, казват родителите на близначетата за Книгата на рекордите на Гинес.

„Когато контракциите ми започнаха, от болницата, в която постъпих, отказаха да поддържат бебетата живи и на практика бяха готови да ги оставят да умрат“, разказва майка им Шакина Раджендрам.

Във втория ден от раждането лекарите казват на родителите, че ако са се появили на бял свят дори няколко минути преди 22-ата седмица, за тях е нямало да бъдат положени грижи.

Повечето болници не се опитват да спасяват бебета, родени преди 24 до 26 седмици.

Въпреки силното кървене, майката казва, че е направила всичко възможно да „задържи бебетата“ още няколко часа, когато бременността й е била в 21-а седмица и шест дни.

Водите й в крайна сметка изтичат 15 минути след полунощ и по-малко от два часа по-късно двете близначета се раждат и са успешно реанимирани.

Снимка, публикувана от Книгата на рекордите на Гинес, показва двете едногодишни бебета до сертификата им за световен рекорд.

Фотографията е много по-различна от тази, направена при раждането им, когато недоносените бебета са много слаби и кожата им е прозрачна.

След твърде ранната си поява на бял свят близнаците остават в болница шест месеца, оцелявайки след няколко усложнения, включително мозъчен кръвоизлив и сепсис.

Днес малката Адиа вече тежи поне 18 пъти повече, отколкото при раждането си, разказва майка й.

„Тя е изключително щастливо и общително бебе и се усмихва през цялото време. Тя е и много приказлива и с часове може да „води разговори“ с нас и с играчките си“, добавя Шакина Раджендрам.

Братчето й Адриал два пъти се връща в спешното отделение заради инфекции и дихателни проблеми, но състоянието му се подобрява, казва майка му, която го описва като „наблюдателен, внимателен и интелигентен“.

Досегашният рекорд за най-рано родени бебета, поставен през 2018 г., принадлежеше на близнаци от американския щат Айова, появили се на бял свят ден по-късно от Адиа и Адриал. БТА