Големите усмивки Свободно време

Колко е важна играта за едно бебе (част 2)

бебе игра

Как да играя безопасно с бебето си?

Винаги наблюдавайте играта на вашето бебе, дори когато смятате, че може да е в безопасност. Бебетата са много умели в намирането на най-малкия предмет на пода и поставянето му направо в устата.

Адаптирайте игровите дейности на вашето бебе, докато остарява и достига нови етапи на развитие. Това, което може да бъде безопасно за едно много малко бебе, може да не е безопасно, след като стане малко дете и стане по-мобилно.

 

Кога е най-доброто време да играя с бебето си?

Следвайте сигналите на вашето бебе за това кога то ще бъде най-възприемчиво към игра. Ако са гладни или уморени, няма да се интересуват и вниманието им ще бъде кратко.

Всяко време на деня е подходящо за игра, но може да избягвате да стимулирате бебето си, когато е готово за сън. Играта може да бъде много вълнуваща и може да е трудно да успокоите бебето си след нея.

Потърсете малки прозорци на възможности за игра, вместо дълги сесии. Комбинацията от тиха и по-физическа, активна игра обикновено подхожда на малките бебета.

Най-добрите възможности за игра ще се появят, когато:

  • не бързате и имате време да инвестирате в игра и забавление
  • когато бебето ви е добре отпочинало, нахранено и се чувства доволно
  • вътре или навън — играта може да се случи навсякъде по всяко време, стига вие и вашето бебе да сте готови
  • когато вашето бебе изглежда се интересува от това, което се случва около него – очите му ще изглеждат светли и отворени, то ще бъде оживено, усмихнато и фокусирано върху вас
  • Вашето бебе започва да играе – то ще даде знаци, че иска да участва в игра и ще се вълнува, когато започнете да играете с него

 

Как ще разбера, че бебето ми вече не иска да играе?

Бебетата често дават ясни сигнали, че им е писнало да играят и искат да правят нещо друго. Не забравяйте, че много от поведенията на вашето бебе са провокирани от импулси, така че не го приемайте лично, ако то не иска да играе или му е доскучало.

Вашето бебе вероятно не се интересува от игра, ако:

  • гледа настрани и очите му вече не са фокусирани върху играта
  • започнете да плаче
  • изглежда уморено или гладно

Източник: PregnancyBirthBaby