Да поговорим Истории

Кой ще се грижи за бебето, което беше изоставено в София?

Кой ще се грижи за бебето, което беше изоставено в София?

Родителите, които изоставиха бебето си в столичния квартал Люлин вече са пуснати от ареста. Случаят е в прокуратурата, която е образувала досъдебно производство. Потърсихме родителите в блока, в който досега са живели.

Родителите, които оставиха тази бележка върху собственото си дете, са заплашени от три години затвор – поне така предвижда законът за случаи като този. Преди да е ясно обвинението обаче прокуратурата трябва да установи какво е психическото състояние и на двамата родители. Засега те са на свобода. Но не ги откриваме в апартамента, в който до момента са живели.

От там чуваме само бабата на бебето: Тук ли са родителите на бебето? – Не. А къде са? – Няма ги. Сигурно са на хотел. Няма вече да живеят тука.

Днес бабата не иска да вижда родителите на внучето си. Досега обаче е мълчала пред социалните.

Димитрийка Цанова, директор Дирекция „Социално подпомагане“- Люлин: Самото семейство не е търсило тук при нас помощ – нито близката среда, нито самите хора. Единствено са дошли месец юни да си поискат еднократната помощ за раждане, която е дадена. Вместо при социалните майката на детето е търсила помощ в социалните мрежи – още през юли.

Георги Богданов, изпълнителен дирекор на „Националната мрежа за децата“: Жената е търсила между другото във „Фейсбук“ и в социалните медии има ли дом в Люлин.

От другата страна на вратата бабата казва, че е решена да вземе детето при себе си. Но това зависи от Дирекция „Социално подпомагане“.

Димитрийка Цанова, директор Дирекция „Социално подпомагане“- Люлин: Ще почнем да работим с близкия кръг на семейна среда, за да видим какъв е капацитетът, за да може да се прецени е ли е възможно детето да бъде реинтегрирано, след като те бъдат наистина обследвани. Ако проучването на социалните покаже, че средата при роднините е подходяща, бебето ще бъде предадено. Засега обаче то остава в социален дом – точно както пише на бележката.

БНТ, новини снимка: пиксабей