Имаме бебе Плюс 1

Кога бебетата се научават да говорят?

бебе

Да се ​​научи да говори е важна част от развитието на детето, въпреки че много от нас приемат за даденост начина, по който малкото дете взаимодейства с другите чрез гласа си. Да се ​​научите как да общувате ясно с помощта на думи и език отнема хиляди часове практика и повторение.

Като родител може да ви е полезно да разберете как вашето бебе развива свои собствени, уникални умения да се научи да говори.

 

Как общуват бебетата?

Дори докато са още в утробата, бебетата могат да чуват приглушени шумове и да се научат да разпознават гласа на майка си. Често бебетата реагират на познати гласове, като стават по-активни.

Първите жизненоважни етапи на развитие са съсредоточени върху начините, по които бебетата могат да се свържат емоционално с тези, които се грижат за тях. Установяването на зрителен контакт, научаването как да се усмихват, да гукат и да търсят ангажираност от близките им възрастни, помага да се гарантира тяхното оцеляване.

 

Първият „език“ на вашето бебе

Плачът е основният начин, по който малките бебета изразяват своите нужди. Те също общуват с другите чрез звуци и жестове. Това, което започва в ранните месеци като усмивка, гукане и бърборене, към 12-ия месец става по-ясно в опитите за формиране на първите думи.

 

От възраст 2 месеца

Бебетата започват да гукат и издават звуци, които формират градивните елементи на речта. Бърборенето е фаза от развитието на речта и ще чуете звуци от сорта на  „ма ма“ и „та та“. Около тази възраст те също се научават да пляскат с ръце и да махат за довиждане.

През първата година бебетата постепенно се научават да се изразяват по много начини. Копират звуци, които чуват, смеят се, имитират кашлица и се научават да пищят.

 

След първия им рожден ден

Малките деца вече могат да образуват по-ясни думи, като „куче“ или „топка“, и след това напредват, докато на около 2 години могат да кажат до 50 думи и да разберат много повече.

 

На възраст между 3 и 4 години

Когато започнат да научават даден език, много от това, което постигат, ще бъде мотивирано от любопитство. Малките деца се научават да питат „защо“ и да повтарят думите, които чуват. Речта им започва да става по-ясна. Малките деца също ще разпознават песни, мелодии и познати модели в книгите.

 

Между 4 и 5 години

По това време децата са станали много по-ясни в речта си. Фантазията играе голяма роля в тяхната игра и те измислят сложни истории. Някои звуци могат да бъдат по-трудни за произнасяне. Повечето деца в тази възрастова група могат да водят разговор с възрастен и да бъдат ясни.

 

Как да насърча бебето си да се научи да говори?

Свикнете да говорите с бебето си, преди да се роди. Ранната емоционална връзка започва още когато бебетата са в утробата.

След раждането на вашето бебе говорете нежно с него и гледайте и слушайте отговорите му:

 • Назовете какво правите и говорете за това. Провеждайте разговори и ги насърчавайте да си говорят обратно с вас.
 • Бъдете заинтересовани, когато ви отвръщат. Ученето е трудна работа – важно е да хвалите техните опити.
 • Слезте на нивото на очите им, за да могат да видят как се движи устата ви, докато говорите. Създаването на нови думи се подпомага от копирането на това, което правите.
 • Стремете се да сте „в синхрон“ с вашето бебе и му дайте време да реагира на гласа ви.
 • Говорете с бебето си всеки ден, но се опитайте да не внимавате твърде много кога и как правите това. Важното е да бъдете автентични и чувствителни – вашето бебе няма да бъде критично.
 • Използвайте името на вашето бебе, когато говорите с него.
 • Четете на бебето си всеки ден. Не се изненадвайте, ако искат една и съща, позната книга всеки път.

 

Кога трябва да се притеснявам?

Проверете здравната книжка на вашето бебе, за да се уверите, че е преминало теста за слуха си при раждането.

Загубата на слуха на вашето бебе по каквато и да е причина може да доведе до забавяне в научаването да говори.

Заведете бебето си на здравен специалист, ако:

 • имате някакви притеснения относно тяхното развитие
 • не реагират на силни шумове, дори от раждането
 • имат значителна загуба на умения или не изглеждат еднакво силни от двете страни на тялото си
 • не реагират на звуци или гледки
 • заекват — повечето деца започват да заекват между 2 и 5 години и въпреки че повечето ще спрат без лечение, някои не го правят
 • не взаимодействат с вас или други хора
 • имат ограничен зрителен контакт
 • изглеждат твърде отпуснати или сковани и напрегнати

 

Знаци за проблеми при развитието на речта

Всяко бебе е уникално и се развива със собствено темпо. Много фактори играят роля за това как децата се учат да говорят. Ранното идентифициране на забавяне на речта може да направи голяма разлика в получаването на правилното ниво на помощ. Проверявайте редовно напредъка на вашето бебе.

Източник: PregnancyBirthBaby