Красота и стил Полезното и Приятното

Бебетата имат вкус към изобразителното изкуство

бебе игра

Вкусът към изобразителното изкуство може да се развие от много ранна възраст, смятат учени, които установиха, че бебета на четири месеца могат да проявяват предпочитания към художествени творби, съобщи ДПА/Пи Ей мидия.

Когато са показани пейзажи, дело на Винсент ван Гог, психолози от университета на Съсекс установяват, че малките деца и възрастните хора харесват повече едни и същи творби, като най-популярна се оказва тази, на която са изобразени зелени стъбла на царевица.

Изследователите констатират също, че бебетата харесват картини, които имат повече ръбове – като тези с листа или клони, както и извити линии.

Заключенията им са публикувани в изданието „Джърнъл ъв визъж“. Учените са на мнение, че някои аспекти на предпочитанията към изобразително изкуство може да са заложени от ранна възраст.

„Беше прекрасно да открием, че реагират на основните градивни елементи на картините – ръбове и цветове. Те могат да обяснят до голяма степен защо бебетата се заглеждат, а възрастните харесват определени произведения на изкуството“, казва водещият автор на проучването Филип Макадамс от университета на Съсекс .

„Изглежда, че нашето проучване също така идентифицира естетични предпочитания на зрелите хора, които могат да бъдат проследени до сензорни пристрастия в ранна детска възраст“, допълва той. „Нашите открития показват, че зрителните системи и одобрение на бебетата са по-сложни, отколкото се смята“.

За проучването, което е направено в сътрудничество с марка за детски сензорни продукти, изследователите канят 25 деца на възраст от четири до осем месеца, както и 25 възрастни. Бебетата седят в скута на родителите си, докато 40 двойки изображения, включващи пейзажи от Ван Гог, са показвани на екрана на таблет.

На възрастните участници са показани същите произведения, след което са попитани кое изображение от всяка двойка им се струва по-приятно за гледане.

Данните показват, че бебетата наблюдават по-дълго онези пейзажи на Ван Гог, които възрастните също оценяват като най-приятни. Тези предпочитани картини се отличават с високи цветови и светлинни контрасти, както и са наситени със зелен цвят.

Изследователите от университета на Съсекс откриват и разлики във вкуса към художествени творби при възрастните хора и бебета. Например те констатират, че малчуганите предпочитат картини, които съдържат повече ръбове и извити линии – две неща, които порасналите участници в проучването изглежда не предпочитат.

„Въпреки че зрението на новородените бебета е много замъглено, нашите констатации показват, че до четиримесечна възраст успяват да виждат достатъчно добре, за да наблюдават някои картини по-дълго от други, както и могат да обърнат внимание на доста от детайлите“, казва професор Анна Франклин, която е от част от изследователския екип. Тя споделя също, че с колегите й били „изумени от това колко много бебета реагират на изкуството“. БТА