Искаме бебе Плюс 1

Антирекорд по раждаемост

Антирекорд по раждаемост

Проучване на bTV показва, че има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018-а в сравнение с 2017 г. С над 8 процента по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата „Майчин дом”. В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да напълнят 5 пъти капацитета на зала арена „Армеец“. За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала. Така всяка година населението намалява 4 пъти колкото капацитета на тази спортна зала, каза д-р Анатолий Дуковски от АГ „Майчин дом“ пред bTV.

Елица Димитрова, демограф към Института за изследването към БАН, каза че тепърва статистиката за раждаемостта ще се изготвя като трябва да се добавят и родените в чужбина. Според нея тенденцията е тревожна и ежегодно се раждат около 1000 деца по-малко спрямо предишната.

Социалният антрополог Харалан Александров каза, че големият въпрос е на каква възраст раждат жените и посочи, че във възрастта, в която младите имат деца на 20-30 години, много избират да родят в чужбина или да отложат, което е характеристика на модерните общества. Той посочи, че по последното българката наподобява всички развити общества, което е добра новина, а лошата е, че ако тенденцията продължи, това ще изкриви структурата на населението.

Димитрова каза, че съжителстват различни модели на възпроизводство и посочи, че България е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост.

Александров коментира, че е трудно да се каже дали ще има значителна промяна в демографската картина, защото има голяма емиграция сред ромската общност.

Димитрова каза, че средната възраст за първо дете в България е 27 години. Тя посочи, че има отлагане на раждането на второ.

bTV, „Тази сутрин“, снимка pixabay