Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Бременност и почивка

Бременност и почивка

Почивката винаги е хубаво нещо. Колкото до това кой как обича да си почива и доколко е съвместимо с бременността, това е вече друго нещо. Ако сте от хората, които си представят почивката на къмпинг с много приятели някъде по морето, особено пък ако сте свикнали да пиете лежерни бирички и да не спите много, шансът това да се случи и тази година е доста малък. Това обаче в никакъв случай не бива да ви спира да търсите начин да си отпочинете и да се разтоварите по приятен начин, защото щастието и спокойствието са от огромно значение за бременните. Аз лично с моята бременност малко ударих на камък по отношение на почивката, защото ми забраниха да пътувам по здравословни причини, но ако не беше така, със сигурност щях да съм като онези бъдещи мами, които виждаме да се носят по плажа като дирижабли с благи усмивки по лицата. В крайна сметка почти няма как да се избяга от състоянията на дискомфорт, които неизменно съпровождат бременността, но ако така или иначе ви боли кръстът, определено е по-добре това да се случва някъде на въздух с хубава гледка, отколкото на дивана вкъщи, където рискувате да хванете плесен.  Разбира се има хора домошари, за които диванът в комбинация с книжка или филм е най-привлекателния начин за оползотворяване на свободното време. Без значение към кои хора принадлежите вие, опитайте се през тези месеци да си откраднете възможно най-много време за себе си. Убедена съм, че всички ви го казват, но и аз ще ви го повторя за по-сигурно – направете го, защото ще ви трябва. Когато бебето се появи, ще се питате кога ще спите, кога ще седнете за минута с крака на масата или КОГА най-после ще имате възможност да си оскубете веждите. Затова, ако ви се ходи на почивка, ако състоянието ви го позволява и ако докторът ви няма възражения, заминавайте и стойте възможно най-дълго. Ако пък си представяте почивката в уютна домашна обстановка с любимия човек, просто си релаксирайте вкъщи. Който и вариант да предпочетете за себе си, не се лишавайте от всякакви глезотии за душата, защото, без да искам да ставам лош пророк, допускам вероятността те скоро „леко“ да изчезнат от ежедневието ви.

Понеже аз не можах да замина извън София, спокойно си плесенясвах на дивана. Освен че ми беше малко скучно на моменти, поне наистина си отпочинах, почетох, поспах и гледах толкова много торенти и телевизия, колкото не ми се беше събирало сигурно за последните десет години. Бях забравила какви неща дават по родната телевизия, какво ли не гледах, даже и турски сериал по едно време започнах да следя. Така де, да имаш толкова време и да не се размажеш от мързел си е грехота. Всичко това, в комбинация с хубава музика и храна, гости и леки разходки с приятели, превърна уж скучното принудително седене вкъщи в един доста приятен и спокоен момент от живота ми, за който днес си спомням с умиление.

Бременност и почивка 2

Снимка: pixabay.com

В общи линии това, което се опитвам да кажа е, че бременността и почивката не само, че не се самоизключват като понятия, а дори напротив – силно препоръчително е да се комбинират. Който обича да пътува и има как да го направи, нека пътува, който не, да си реши какво му се прави и да го прави с кеф, защото след като бебокът се роди пак ще ви е хубаво, много вероятно дори и по-хубаво отколкото очаквате, но когато заминете някъде правилното определение няма да е точно “почивка“.  Аз сега например съм с дребосъка на море и мога да ви кажа, че смяната на обстановката с дете е хубаво нещо, но определено не си почивам. От капризи какво да се яде, през топло е за сън, до ожулени коленца и разцепена устна много много нямам време да стигна до морето. Може би след няколко години пак ще си почивам пълноценно когато заминем някъде семейно, но дотогава ще си спомням с носталгия за това как едно време спях, четях книги , влачех се по плажните барове и изобщо правех каквото си искам. Затова сега предлагам да се възползвате от всяка предоставена възможност да се отпуснете и релаксирате. Горещо ви препоръчвам да отидете на една хубава почивка.

Снимка на корицата: pixabay.com