Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Проф. д-р Иван Костов: Избрахме единен протокол за бременни и родилки

раждане

Избрахме единен протокол за бременни и родилки, който ще предложим в цялата страна. Всеки понеделник ще правим онлайн съвещание между нас, за да оптимизираме случаите, каза по bTV проф. д-р Иван Костов – началник на „Майчин дом-София“.

Много се говори на тема дали да се ваксинират бременните. У нас това може да стане при изрично съгласие на бременната. Европейската агенция по лекарства не препоръчва ваксинация. Непрекъснато информацията в световен мащаб се променя.

В Америка вече започна ваксиниране на бременни. Единната позиция у нас за ваксинирането на бременните е изразена от целия експертен съвет и аз съм се подписал под него.

Всеки конкретен случай при бременните е различен. Моята препоръка към бременните е навреме да търсят лекарска помощ. Особено, ако имат придружаващи заболявания или наднормено тегло. Ние сме имали над 100 бременни с ковид и 35 раждания. 50 на 50 са нормалните раждания към цезарово сечение.

Около 15 жени сме имали с гинекологични заболявания и ковид.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.