Идеи и находки Полезното и Приятното

Компания предлага готови за готвене рибни филета, отпечатани на 3D принтер

риба морски дарове

Забравете куката, въдицата и тежестите на рибарската мрежа. Израелска компания за хранителни технологии е отпечатала на 3D първото в историята готово за готвене рибно филе, използвайки животински клетки, култивирани и отгледани в лаборатория, предаде Ройтерс.

Лабораторно отглежданото говеждо и пилешко месо привлича вниманието като начин да се избегнат екологичните щети от земеделието и да се разрешат проблемите с хуманното отношение към животните. Малко компании обаче са навлезли в областта на морските дарове.

Израелската компания „Стекхолдър фудс“ (Steakholder Foods) си партнира с базираната в Сингапур „Умами мийтс“ (Umami Meats) за производство на рибни филета, без да е необходимо да бъдат преследвани намаляващите рибни популации.

„Умами мийтс“ извлича клетки – засега от групер, и ги отглежда в мускули и мазнини. След това „Стекхолдър фудс“ ги добавя към „биомастило“, подходящо за специални 3D принтери. Резултатът – филе, което имитира свойствата на уловената в морето риба.

„Умами мийтс“ се надява да пусне първите си продукти на пазара през следващата година, като за начало в Сингапур, а след това и в страни като САЩ и Япония.

Култивирането на клетки все още е твърде скъпо, за може да наподоби цената на традиционните морски дарове, така че засега рибните клетки се разреждат със съставки на растителна основа в биомастилото.

„С течение на времето сложността и нивото на тези продукти ще стават по-високи, а цените, свързани с производството им, ще намаляват“, казва Арик Кауфман, главен изпълнителен директор на „Стекхолдър фудс“.

Когато е подправено и изпържено, отпечатаното на 3D филе трудно се различава от традиционна риба.

Процесът е по-прост, отколкото при говеждото месо, но има и някои недостатъци.

„Стволовите клетки на кравите са изследвани задълбочено, но за рибата се знае много по-малко“, отбелязва главният изпълнителен директор на „Умами мийтс“ Михир Першад.

„Трябва да разберем с какво обичат да се хранят клетките, как обичат да растат, но просто няма толкова много литература, от която да започнем“, казва той.

По думите му броят на учените, които изследват биологията на рибните стволови клетки, е само малка част от работещите с животински и човешки клетки.

От компанията са измислили процес за групер и змиорка и се надяват да добавят още три застрашени вида през следващите месеци, допълва Першад.

Постигането на цената на морската риба е ключово предизвикателство.

„Искаме потребителите да избират въз основа на това какъв е вкусът и какво може да направи за света и околната среда. И искаме да премахнем цената като фактор“, казва още главният изпълнителен директор на „Умами мийтс“.  източник: БТА