Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Добавянето на плодов сок в хранителния режим на бебетата създава риск от затлъстяване

Живот с бебе

Добавянето на плодов сок в хранителния режим на бебетата създава риск от затлъстяване, сочи американско проучване, цитирано от електронното издание „Хелтдей“. Включването на сладки течности прекалено рано в диетата може да доведе до по-голям прием на захарни напитки на по-късен етап в детството и това увеличава възможността от затлъстяване и зъбни кариеси, предупреждават специалисти от американския Национален институт за детско здраве и човешко развитие. Заключенията те правят на базата на проучване, в което са участвали повече от 4000 майки в САЩ.

Добавянето на плодов сок в хранителния режим на бебетата преди първата им година е свързано с по-висока консумация в ранното или по-късното детство на други напитки с високо съдържание на захар, обяснява Едуина Йънг, която е начело на изследователския екип.

Американската педиатрична академия не препоръчва да се дава 100% плодов сок на бебетата преди да навършат дванадесет месеца. Въпреки това майките често не спазват този съвет.

В проучването на американския Национален институт за детско здраве и човешко развитие участват 4067 жени и децата им, чието здраве се проследява от раждането до навършването на седем години.

Една четвърт от майките споделят, че са дали на децата си плодов сок преди да станат на шест месеца, 49% – между 6-ия и 12-ия месец на бебетата, а 26% са го включили след навършването на една година на малчуганите.

Децата, които са опитали вкуса на сока много рано, са 50 на сто по-склонни да пият плодови напитки по-късно в детството си, а 60 на сто е много вероятно да консумират повече газирани питиета, установяват учените. Освен това дневният им прием на вода е по-нисък в сравнение с малчугани, непознали вкуса на соковете от ранна възраст.

Изследователите установяват също, че хранителният режим на бебетата се определя и от нивото на образование на майките, финансовото им състояние, риска от тютюнопушене по време на бременността и други фактори. Експертите подчертават, че проучването не може да направи разлика между видовете плодови напитки. Данните от изследването са публикувани в специализираното издание „Джърнъл ъв нутришън“, предаде NOVA.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.