Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Как безопасно да свалите килограми след раждане

йога бременна

Кога е безопасно да започнете да отслабвате?

След раждането може да сте изтощени или да чувствате, че нямате време за здравословно хранене и упражнения. Добре е все пак да се опитате да се грижите за себе си; най-добре е да се наслаждавате на здравословен начин на живот с постепенна загуба на тегло.

Преди да забременеете, загубата на наднормено тегло може да намали възможните рискове за вашата бременност.

Въпреки това, след като забременеете, не се препоръчва ограничаване на диетата ви, тъй като това може да повлияе на вашето бебе. Вместо да се опитвате да отслабнете, съсредоточете се върху наддаването само на препоръчаното количество по време на бременност. Това варира в зависимост от това колко сте тежали преди.

Добре е да се храните здравословно преди, по време и след бременността.

Можете да започнете да тренирате внимателно в рамките на дни след раждането, освен ако не сте имали усложнения при раждането или цезарово сечение. Ако не сте сигурни, най-добре е първо да се консултирате с лекар.

 

Как да си поставя реалистични цели за отслабване?

Достигането на здравословно тегло след бременност намалява рисковете при бъдещи бременности, както и подобрява здравето ви в дългосрочен план.

Като се храните разумно и спортувате внимателно, може да губите по 500гр седмично. Това може да не звучи много, но бъдете търпеливи. Най-важното е да се грижите за себе си с добра храна и упражнения. Може да отнеме 6 месеца или повече, за да се върнете към теглото си от преди бременността.

Бързите или модните диети не са подходящи по време на бременност или кърмене, тъй като не съдържат всички хранителни вещества, от които се нуждаете вие ​​и вашето бебе.

Вашето тяло може да изглежда различно след като имате деца. Някои жени се разочароват и се чудят как да свалят мазнините по корема. Но независимо дали отслабвате или не, водете здравословен начин на живот и се гордейте с това, което тялото ви е постигнало.

 

Може ли кърменето да повлияе на загубата на тегло?

Постепенно намаляване на теглото с 500гр на седмица е добре по време на кърмене. По-бързото отслабване чрез диета може да означава, че не предавате достатъчно хранителни вещества на вашето бебе.

Кърменето е не само най-добро за вашето бебе, то може да ви помогне да отслабнете, защото тялото ви използва мастни запаси и енергия, за да подхранва вашето бебе. Може да откриете, че не отслабвате, докато не спрете да кърмите.

Като цяло обаче жените, които кърмят бебетата си поне през първите няколко месеца, са склонни да губят теглото, което са натрупали по време на бременността, по-бързо от жените, които не кърмят.

Кърменето може да ви направи гладни. Яденето на допълнителни зеленчуци, протеини и други хранителни продукти е най-доброто и трябва да се опитате да избягвате преработени храни с високо съдържание на мазнини или захар. Трябва да пиете и много вода.

 

Съвети за отслабване след раждане

  • Насладете се на разнообразие от пресни храни, включително зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни
  • Храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци, бобови растения и зърнени храни, могат да ви помогнат да се заситите
  • Яжте по-малки порции. Използването на по-малка чиния може да помогне
  • Седнете и се насладете бавно на храната си
  • Ако сте гладни, изберете здравословни варианти, а не преработени храни
  • Ако намирате нездравословната храна за изкушаваща, опитайте се да направите, така че да я няма у вас
  • Позволете на тялото си да отслабне постепенно
  • Постепенно се върнете към упражненията. Отидете на разходка с вашето бебе или на клас за упражнения за майки
  • Кърменето може да помогне на някои жени

 

Кога мога да отида за съвет и подкрепа?

Ако сте били с наднормено тегло преди бременността, може да се наложи да говорите с вашия лекар как да отслабнете.

Диетологът може да ви даде повече съвети как да отслабнете и може да състави личен план за хранене, който е питателен и позволява постепенна загуба на тегло след бременност.

Източник: PregnancyBirthBaby