Uncategorized Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Ползи за здравето от бременността и майчинството (част 2)

бременна

Има много ползи от това да имате деца, освен най-очевидните. Но знаете ли, че някои от промените, които идват с раждането, всъщност са полезни за тялото, мозъка и дори за сексуалния ви живот?

Намален риск от множествена склероза

Множествената склероза, която засяга нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък, става все по-честа – отчасти, смятат експертите, защото много жени имат по-малко деца. Но раждането намалява наполовина риска от развитие на това автоимунно заболяване, според малко австралийско проучване. Всяка бременност предлага дори повече защита, като при майките на четири или повече деца риска е намален с удивителните 95 процента.

По време на бременност имунната система на жената се настройва, за да избегне атаката към бебето, и експертите смятат, че тази по-ниска имунна активност може да намали възпалението, което причинява увреждане на нервите. След раждането някои от клетките на вашето бебе остават в тялото ви и могат да задържат активността на имунната система и да понижат риска от множествена склероза. Въпреки че лекарите съветват жените с множествена склероза да не раждат, сега те вярват, че бременността всъщност намалява риска от рецидив.

 

Намален риск от инсулт

Инсултът е водеща причина за смърт при жените в САЩ, но проучване установи, че жените след менопауза, които кърмят, са по-малко склонни да получат инсулт от тези, които никога не са кърмили. Всъщност кърменето само на едно бебе в продължение на поне шест месеца може да намали риска от сърдечни заболявания, както и от диабет и високо кръвно налягане.

Една от теориите: Окситоцинът, освободен по време на кърмене, може да има полезни за сърцето свойства, които предпазват от инсулт.

 

Подобряване на настроението

Бременността може да е влакче на емоции, задвижвано от хормони, но след като станете майка, тези настроения са склонни да се стабилизират – поне след първите няколко седмици.

Но също така е вероятно да почувствате приливи на любов и други добри чувства, когато държите или кърмите малкото си дете, благодарение на хормона окситоцин, който играе голяма роля по време на емоционалното ви свързване с бебето.

 

Източник: What to expect