Да поговорим Коментар

Къде да родя?

Къде да родя?

Определено един от най-важните поводи за размисъл за всички бременни момичета и жени е къде да се случи щастливото събитие. По темата има множество мнения и гледни точки, но е добре да се знае кои са важните неща, които спомагат да формирате своето виждане по този значим въпрос. Когато казусът застана пред мен, аз се интересувах много, ровех, четох и разпитвах. Ако за други неща сме свикнали да не слушаме околните, тук според мен важи напълно противоположно правило – да слушаме всички, при това да ги слушаме много внимателно. Решението къде да се роди бебето е толкова важно, колкото самото решение да имате такова. Затова когато наближи моментът, не се лишавайте от информация, поемайте я с пълни шепи, отсявайте и вземете правилното решение. За всички съществуващи болнични заведения ще получите и добри, и лоши отзиви, в това ще се убедите сами. Важно е да помислите за това кои са наистина важните неща и да дефинирате собствените си приоритети при избора, който ще направите. За голямо съжаление пълно щастие няма, особено на място като България, в което все още битува нагласата – “а бе.., не е ок, ама като за България става“. Да, в родните болници, както и в много други сфери е така – ако нещо е супер, друго ще е зле или ще липсва напълно. Картинката обаче, поне в София, е далеч от отчайваща, както установих аз преди няма и две години. На места вече има много добри условия, нова апаратура и различни удобства. Няколко държавни и повечето частни болници имат изключително модерни родилни зали и като цяло доста добра база. За други градове не знам, но би било чудесно, ако и там летвата е висока. Това обаче не прави избора много по-лесен, защото разбирането за това кое е добро, кое е много добро и кое е най-добро се постига трудно. А как става това ли? С много ходене, разпитване и изобщо с много щателно проучване. Ще се опитам да помогна да вземете решение за себе си, споделяйки  моите разсъждения и преживявания по темата.

Седях си и си мислех кое за мен е от решаващо значение при избора на мястото. Първото и най-важно нещо – къде работят най-добрите доктори в София. Добро впечатление ми направи, че след като разпитах сама и чрез познати къде що има практикуващи лекари, имаше и такива, които директно ме посъветваха да отида на места, различни от тяхната болница. Бяха така добри да ме осветлят по много въпроси и сега, освен че знам къде катедрите по акушерство и гинекология са най-добри, знам и къде да отида, ако си счупя крайник, ако имам проблеми със сърце, бял дроб или ако имам много лош късмет и се окажа с още по-сериозен проблем – все полезна информация. Така че, бъдещи мами, не пестете време и усилия, ходете и разпитвайте, четете и се информирайте колкото е възможно повече. Има и една прекрасна опция, от която е хубаво да се възползвате. Ако вече имате финален списък с родилни отделения, на които сте се спрели, можете да отидете на място и да разгледате обстановката отвътре. Повечето болнични заведения имат установена практика да организират дни на отворените врати, по време на които желаещите могат да разгледат всичко вътре, както и да зададат въпросите, които ги интересуват. Освен за информация, тези посещения са полезни и от чисто психологическа гледна точка. Различно е когато влезеш на място, което вече ти е познато.

Кажете къде да родя?

Снимка: pixabay.com

Второто нещо, което според мен е много важно, е локацията. Освен добрите отзиви за екипите, мястото беше другото решаващо нещо, което ме подтикна да избера една определена болница пред другите, които бяха под въпрос, нищо че някои имаха други предимства, като по-добра леглова база, по-модерни и комфортни условия и като цяло по-добри отзиви в някои отношения. Сигурно се чудите защо това е толкова важно. По принцип не е хубаво да се подхожда с негативна нагласа, но за момент си представете следния сценарий: 1) раждането не протича съвсем гладко 2) вие или бебето имате нужда от специални грижи, а мястото, което сте избрали, няма необходимия капацитет и съответно 3) трябва да бъдете транспортирани другаде, а за капак най-близката спешна болница е далеч… Нещата теоретично биха могли доста да загрубеят, нали? Ще си кажете какво пък, ще ме закарат където трябва, градът не е голям. Така си казах и аз в началото и след това си представих едно хубаво задръстване… . В този ред на мисли, ако отидете в болница, която сте си харесали, непременно попитайте какво би станало “ако“. Чуете ли отговор, че при евентуални усложнения родилките се транспортират до други болници, защото само там може да се извърши еди-каква си манипулация, имайте едно на ум! Ако ще това да е най-кокетното родилно отделение, най-новото и с най-милия персонал. Дори ако ви предложат раждане под вода или знам ли и аз какви други екстри и глезотии, най-напред помислете практично за сигурността си. Ако няма условия за вземане на най-спешните мерки или ако мястото е отдалечено на повече от пет минути с кола до друга болница, в която можете да бъдете преместени, помислете дали бихте поели такъв евентуален риск. Ако се вземат под внимание тези обстоятелства, списъкът с възможните места се редуцира до две – три държавни и още толкова частни болници. Останалото вече наистина е въпрос на по-маловажни неща като това дали имате познат доктор в съответната болница, който да присъства на раждането, дали ви харесва обстановката и дали ви е по джоба, ако се спрете на частна болница. Не е лоша идея да проучите и въпроса с допълнителното здравно осигуряване. Все повече работодатели го предлагат и ако още не сте сключили такъв договор със застрахователната компания, с която работи фирмата ви, е добре да го направите или да потърсите алтернатива. По този начин голяма част от сумата, която бихте похарчили за евентуален избор на екип, болничен престой, такси за изследвания и т.н., може да ви бъде възстановена. Остава само да проверите дали съответният застраховател има договор с болничното заведение, в което сте решили да родите, без значение дали то е държавно или частно. Благодарение на тази възможност аз си възвърнах голяма част от направените разходи и ако таткото не беше загубил куп документи в паниката, навярно сумата щеше да е дори още по-голяма.

В крайна сметка избрах да родя в една от големите държавни болници. Както вече стана дума, изборът съвсем не беше лесен, но когато седнах да си подредя приоритетите в главата, най-адекватното решение се оказа това, като естествено се вземе предвид как разсъждавам конкретно аз и кое е най-важно за мен. Всеки решава самостоятелно, а и както ще разберете след малко, решението ми имаше и своите минуси. Оставям ви сами да прецените кое за вас има по-голяма тежест и се надявам, че споделяйки опита си ще ви бъда максимално полезна. Решението ми беше съобразено с всичко казано дотук и ако трябва да бъда честна, всичко най-лошо, което си представях, че може да стане, взе че стана. Дъщеря ми едвам се появи на бял свят, защото усложнението, което се появи по време на раждането е много рядко и изключително опасно. В последствие разбрах, че ако това беше в друга болница, вероятността там да се справят би била минимална. Такава операция се прави в малко лечебни заведения, всичко е въпрос на минути, а за местене от едно място в друго в подобен случай изобщо не може да става дума. В крайна сметка всичко завърши с хепи енд и сега, когато погледна назад, лошото, за което се сещам е, че се увлякоха малко с рязането и имам огромен вертикален белег, който едва ли някога ще изчезне напълно. За целта все пак има процедури, козметика и много други неща, а и на фона на цялата случка, това не е проблем, нали? Другото, което си спомням е, че действително отношението по време на престоя беше преобладаващо лошо, като изключим екипа, който изроди бебето ми, те наистина бяха блестящи. Иначе типично за държавните родилни отделения е, че по коридорите се разхождат едни безкрайно кисели и отегчени от живота лелки, които гледат лошо и имат склонността да повишават тон. Предвид състоянието, в което се намирах, нямах избор, освен да търпя тази често срещана негативна страна на държавните ни учреждения. Никой нищо не ти обяснява, ама дали е първо дете, дали знаеш какво да правиш – за тях няма ама абсолютно никакво значение. Гледат те с досада и зле прикрита ярост, че им губиш времето с някакви си там въпроси. Ако сте избрали такова място ще имате късмет, ако уцелите на смяна някой мил човек или още по-добре – ако във вашата стая има майка с второ дете. Ако не – търпиш! Чисто беше иначе, но не особено приветливо. Базата  – доста захабена и далеч от това, което си представях, а уж и там се плаща като на хотелски начала.

къде мога да родя

Снимка: pixabay.com

Равносметката е, че ако нямате особени претенции към обстановката и ако квалифицираният, но начумерен персонал не ви пречи, можете спокойно да изберете някое от добре известните държавни родилни отделения. И те имат ценоразпис в сайтовете си, където всеки може да влезе и погледне. Естествено не очаквайте да минете без пари. В България такова нещо вече не съществува. Ако пък за вас е важно обстановката наистина да е на ниво и да знаете, че като сте си платили ще получите съответното отношение насреща, ориентирайте се към няколкото големи и доказано добри частни болници в София. Ако вземете под внимание изброените по-горе неща съм убедена, че ще вземете най-правилното решение за вас и бебето ви. Събирайте информация от познати, от сайтове, публикации, отидете и се срещнете с докторите, бъдете информирани, мислете позитивно. Раждането не е толкова страшно. Дори и да не мине като по учебник, предварителното проучване и последвалото вземане на осъзнат и информиран избор определено си струват времето и усилията. Постъпвате в болница не защото сте болни, не го забравяйте.

Надявам се да съм била полезна, споделяйки тези няколко съвета.  Желая успех на всички!

 

Снимка на корицата: pixabay.com