На теория и на практика Семеен портрет

Испански учени се опитват „да излъжат“ природата с изкуствена матка

За късната бременност, за раждането, за детската градина и други

Учени в Барселона се опитват „да излъжат“ природата с изкуствена матка за екстремно недоносени бебета, съобщи Ройтерс.

Тестовете с животни са показали запазване на фетуса жив в продължение на 12 дни.

Прототипът на изкуствена плацента създава защитна среда, а полупрозрачният контейнер от биосъвместими материали дава възможност на белите дробове, червата и мозъка да продължат да се развиват.

Системата с циркулираща амниотична течност държи фетуса едновременно изолиран от външни влияния и достъпен за ехографски изследвания и наблюдение.

Бебетата, родени след 6-ия месец от бременността или по-рано, се водят екстремно недоносени и с висок риск от смърт и увреждания. Данните на Световната здрава организация показват, че около 900 000 екстремно недоносени деца по целия свят са починали през 2019 г.

„Опитваме се да разработим система, която позволява да запазим фетуса извън майката, но във фетални условия – той трябва да продължи да диша през пъпната връв, да се храни през нея, да живее сред течност и постоянна температура“, каза ръководителят на проекта Едуард Гратакос пред Ройтерс. Гратакос ръководи екип от 35 специалисти по пренатална медицина.

Проектът в Барселона не е единственият подобен. Учени от детската болница във Филаделфия, САЩ, са успели да запазят животински фетус жив в продължение на 28 дни.

Кели Уорнър, педиатър от университета „Колумбия“, каза, че позитивните резултати на испанските учени трябва да бъдат тествани, за да се докажат безопасността и липсата на странични ефекти. „Вълнуващо е, но изкуствената плацента не може да замени естествената. Така че, въпреки научния напредък, ние все още трябва да полагаме всички усилия за подкрепа на майчиното здраве и снижаване на факторите, които водят до преждевременно раждане.“ БТА