Прилики и Разлики Семеен портрет

Китай ще повишава раждаемостта

10 противоречиви факта за отглеждането на близнаци

Китай ще въвежда политики за повишаване на раждаемостта си, каза президентът Си Дзинпин пред делегатите на конгреса на комунистическата партия, съобщи „Ройтерс“.

Причината е, че политиците се притесняват за предстоящото намаляване на населението на Китай, което може да навреди на втората по големина икономика в света.

„Ние ще създадем политическа система за повишаване на раждаемостта и ще следваме проактивна национална стратегия в отговор на застаряването на населението“, обяви Си Дзинпин.

От 1980 г. до 2015 г. властите в страната наложиха строги забрани за раждаемостта като тогава едно семейство можеше да има само по едно дете. Малко по-късно бе разрешено по две деца, а сега и по три.

Коефициентът на раждаемост от 1,16 през 2021 г. беше под стандарта 2,1 на ОИСР за стабилно население и сред най-ниските в света.

През последната година Китай въведе мерки за многодетните семейства като данъчни облекчения, по-дълъг отпуск по майчинство, медицинска застраховка, жилищни субсидии, допълнителни пари за трето дете.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.