Плюс 1 Чакаме бебе

Хормоните по време на бременност

За овулацията, за алергиите при бременност, за готовността, за Алабама и други

Ако сте се чудили защо бременността ви е довела до ежедневни пристъпи на плач или ярост, тогава имаме една дума за вас: хормони. И все пак, освен че влияят на настроението ви, тези свръхмощни хормони могат също да повлияят на:

  • растежа и развитието на бебето ви
  • метаболизма ви
  • половата функция

Да, когато сте бременни, хормоните играят огромна роля. Те могат да повлияят на неща като начина, по който сега плачете по време на епизод на EastEnders. Те също така обясняват защо всички казват, че „блестите“ и защо ноктите ви са пораснали правилно за първи път, откакто сте били на единадесет.

Те също така помагат на вашето бебе да се развие и правят разлика откъм физическото ви състояние, с определени хормони, които отпускат вашите връзки, за да сте готови за раждането. Това може да означава, че ще получавате повече контузии, когато тренирате по време на бременността.

Хормоните също могат да ви накарат да се нахвърлите върху партньора си в определени моменти от бременността си и да се ужасите от идеята за секс в други.

 

Прогестерон, естроген и други хормони по време на бременност

Най-важните хормони, които играят, когато сте бременна, са следните.

 

Естроген

Естрогенът се произвежда в ранната бременност, за да поддържа вашето бебе, докато плацентата поеме контрола. Естрогенът помага за развитието на органите на вашето бебе и правилната функция на плацентата. И все пак може да причини гадене и да направи връзките по-меки, оказвайки натиск върху долната част на гърба и таза.

По-късно през бременността естрогенът помага да подготвите тялото си за кърмене. Той също така позволява на матката ви да реагира на окситоцина по време на раждане.

 

Прогестерон

Прогестеронът също се произвежда в ранната бременност, за да поддържа вашето бебе, докато плацентата поеме контрола. Прогестеронът предизвиква увеличаване на притока на кръв към утробата. Може също така да е отговорен за киселини, както и за повръщане, рефлукс, газове и запек.

По-късно може да помогне за развитието на вашето бебе. Това ще ви попречи да произвеждате мляко до раждането на вашето бебе..

 

Окситоцин

Окситоцинът облекчава болката по време на раждане и насърчава отварянето на шийката на матката, както и помага при лохиите (кървене след раждане). Окситоцинът също играе важна роля в производството на мляко.

 

Пролактин

Подобно на окситоцина, пролактинът помага при синтеза на кърмата.

 

Релаксин

Това е хормонът, който разхлабва вашите връзки, което означава, че трябва да коригирате определени видове упражнения, за да не получите нараняване. Релаксинът помага при раждането, тъй като омекотява и удължава шийката на матката, както и тазовата област.

 

Човешки хорионгонадотропин (HCG)

HCG се освобождава в кръвта ви, когато забременеете, за да поддържа вас и вашето бебе. Често е индикатор за бременност и при тестовете без рецепта.

 

Човешки плацентарен лактоген (hPL)

Хормонът hPL помага на вашето бебе да получи хранителните вещества, от които се нуждае по време на бременността.

 

Простагландини

Простагландините помагат за подготовката на шийката на матката за раждане.

 

Хормони и емоции по време на бременност

Въпреки че може да бъде щастлив период по много начини, е вероятно да се чувствате емоционално уязвими и отпаднали на моменти по време на бременността, колкото и да се вълнувате, че ще имате бебе.

Ако смятате, че се чувствате отпаднали или тревожни, говорете с личния си лекар, акушерката или някой ваш близък. Тези чувства по време на бременност могат да увеличат шансовете за постнатална депресия по-късно, така че е добре да предприемете мерки сега.

Източник: NCT