Искаме бебе Плюс 1

„Готова ли съм за бебе?“ или как безрезервната обич носи отговорите

Готова ли съм за бебе

Пиша ви седнала на земята, заобиколена от артистично разпръснати книжки, плюшени играчки, парченца от конструктор и разни други неща. Не, вкъщи не е разхвърляно – падам си по сюрреализма в интериорния дизайн. Обожавам изкуството по стените – небрежно нарисувани с пастели, с лека пикасова нотка и много въображение. А за скулптурите от мръсни чинии в кухнята изобщо няма да отварям дума. На кратко – имам дъщеря на почти две години.

Нека обаче се върнем от начало. Пролетта на 2014-та беше прекрасна – обагрена в пъстри цветове и изпълнена с приятни прохладни сутрини, в които можех да се насладя на чаша горещо кафе и нежни вечери, идеални за среща с добри приятели. В една от тези сутрини получих чудесна новина, всъщност най-хубавата, които бях получавала някога. Тя се състоеше в две най-обикновени розови черти. Щях да ставам майка – „нима има нещо по-хубаво от това“, би възкликнал всеки около мен, а аз – аз просто бях шокирана, макар че това всъщност беше съвсем планирана и желана бременност.
След първоначалната еуфория, в главата ми се прокраднаха мисли на несигурност, примесени с известна доза страх и притеснение. Очевидно вече бях в „Матрицата“. На крехката възраст от 23 години, когато може би аз самата бях все още дете, ми предстоеше не просто да дам един нов живот, а да се посветя на това да го отгледам, възпитам и превърна в достоен човек, като трябваше да успея да съхраня себе си, връзката си и да продължа да се развивам. За тази цел щяха да ми трябват много здрави нерви, сила, верен човек и… финансова стабилност.

Идните 9 месеца бяха изпълнени с много пъстроцветни съчетания на целия спектър от емоции и чувства. Имаше моменти, в които бях най-щастливата бъдеща майка, но имаше и такива, в които се чувствах затворена в тъмна бездна от тревоги. Опитвах се да планирам всичко, минавайки през избора на лекар, изчитане на всичката налична информация, свързана с кърменето и отглеждането на новородено и разбира се, неизменното пазаруване за бебето. А когато обсъждах с познатите си въпросите, свързани с „готовността ми за бебе“, уверено им заявявах, че се чувствам напълно подготвена, а вътрешно знаех, че едва ли някога съм изричала по-голяма лъжа.

На първо място процесът на самата бременност ме караше да откачам леко – ще качвам килограми (качих само 10), нещо ще расте в мен и ще ме подритва отвътре (моето определено тренираше за футболист), ще сменям често настроенията си (добре че имаше кой да ме изтърпи), а раждането ще боли (боли си, но повече ме боля един зъб в 4-тия месец) и разбира се въпросът, който минава през главата на всяка бременна: „Ами, ако нещо се обърка…“

В крайна сметка тези месеци минаха почти неусетно и докато наивно си мислех, че с раждането всичко приключва, то всъщност тепърва започваше.
Дойде едно мъничко бебенце, което дори не знаех как да държа и чийто живот зависеше най-вече от нас. Всички прочетени книги се превърнаха в печатни букви върху бял лист хартия, без особена стойност и вече въпросът: „Готови ли сме за дете?“ придоби съвсем нови измерения.

Готови ли бяхме… да издържим умората, напрежението, безсънните нощи, плачът, болестите, паданията и всичко, свързано с физическото израстване на бебето?
Готови ли бяхме да дадем на това дете цялата си обич и топлина, да го предпазим от опасностите, да го научим на самостоятелност, да му осигурим среда, в която да процъфтява и разбира се – да го превърнем в стойностен човек?

Готови ли бяхме да жертваме времето си един с друг, в името на детето, да пренебрегнем собствения си комфорт за сметка на неговия, да приемем отчуждението на част от приятелите ни и да направим така, че трудностите да ни сплотяват, вместо да ни отчуждават?

„Готова ли съм за бебе?“

Снимка: pixabay.com

Тези и много други въпроси търсеха своя отговор, докато ние се радвахме на растящото бебенце, което всеки ден ни изненадваше с нещо, учеше ни на нещо и ни помагаше не само да осъзнаем кои са истински ценните неща в живота, но и да се превърнем във възрастни, които умеят да вземат правилни решения. Днес, почти две години по-късно, гледам света през любопитните очички на дъщеря ми и не мога да повярвам колко щастие внесе в живота ни. С умиление гледам вече омалелите дрешки, спомням си първата ни среща, първата усмивка, първата хапка пюре, първото „мама“, първите крачки… и всеки ден, привидно същия като предходния, но всъщност безкрайно различен.

„Готова ли съм за бебе?“- това е въпрос, който всяка жена трябва да си зададе, но търсейки отговора – трябва да слуша най-вече сърцето си!

Снимка на корицата: pixabay.com