Плюс 1 Чакаме бебе

Д-р Рачо Стоев: Около 30% от ръста се формира през утробния период

Ръстът на населението намалява след кризата през 1997 г. Това сочи проучване на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН.

„Става въпрос за определени генерации по година на раждане. При последните изследвания се установи, че по-ниски са тези, които са родени през 1996-1997 г. по време на кризата. Около 30% от ръста се формира през утробния период, а около 15% – през първата година от живота му”, обясни антропологът д-р Рачо Стоев, ръководител на секция „Антропология и анатомия” към ИЕМПАМ.

По думите му редица фактори влияят на ръста – влошаване на храненето, лоши условия на живот.

В края на миналия век и началото на този ръстът на мъжете е еднакъв – около 166 см. При жените ръстът за този период е около 155 см.

Изследван е и ръстът на студентите и учениците в България. Той се увеличава за тези, които са родени през 1980 г. За тези, родени след 80-а година, ръстът започва да намалява.

Изследван е и ръстът на мъжете у нас от древността до началото на XXI век.

„Данните от най-ранните периоди са измерени въз основа на костните останки. При тях се вижда, че от османския период до ХХ век ръстът не се променя – около 166 см. По време на робството той намалява, но това явление се наблюдава в цяла Европа, не само у нас”, уточни антропологът.

Като причини за това могат да се смятат промяната в храненето, както и нарастването на социалното неравенство.

bTV, „Тази сутрин“, снимка: pixabay