Да поговорим Интервю

Д-р Дарина Давидова: Съвременната репродуктивна медицина не спира да се подобрява

Д-р Дарина Давидова: Съвременната репродуктивна медицина не спира да се подобрява

Интервю с Д-р Дарина Давидова – акушер-гинеколог ( МЦ „Света София“, университетска болница „Дева Мария“)

Все повече двойки срещат затруднения със забременяването. Какво ще посъветвате двойките, които не успяват да имат деца?

За щастие съвременната репродуктивна медицина е наистина със завидни възможности и не спира да се подобрява. Разбира се, оптималното е изобщо да не се стига до там. Но стигне ли се, най-важното е двойката да не се срамува да сподели за проблема с лекар. Много двойки чакат години преди да потърсят лекарски съвет, а така губят ценно време. Второ, искам да кажа, че когато при една двойка „не се получава бебето“, то те трябва заедно да отидат на консултация при специалист. Казвам го, защото много често жената идва сама и споделя за проблема, а партньорът не може да преодолее егото си и да допусне, че причината може да е в него.

Медицинският стандарт казва, че е налице безплодие, когато при жена до 29 години и мъж до 39 години след година опити бременност не настъпва. Ако единият или и двамата партньори са над тази възраст, срокът пада на шест и повече месеци. В този ред на мисли съветвам двойките да умножават семейството си на млада възраст. Дори да се стигне до асистирана репродукция, статистиката за успеваемост при млади двойки е по– оптимистична. Всяка една от двойките, сблъскали се с репродуктивен проблем, има нужда от специално внимание и индивидуален подход, от специално предразположение, за да те допуснат до тази интимна и болна тема за тях. В тази област е и моят интерес. От една страна- защото много от пациентите на Бургас с този проблем пътуват стотици километри, за да се лекуват и постигнат бременност. Ще се радвам, ако с времето успеем да спестим това пътуване на хората. От друга страна, философски погледнато, така ще бъда част от създаване на чудото, наречено живот. Това е смисълът на нашето съществуване, това смятам и е житейската мисия на жената- да остави поколение. Ще завърша с мисълта – “ човек е богат с това, което е дал“ , а какво по – голямо богатство от това да дадеш надежда, сигурност и като резултат- живот!

Водите женска консултация на бременни жени, била сте участник в стотици раждания. Градска легенда или истина е, че днешните момичета предпочитат раждането секцио?

Абсолютна истина е и тук вероятно ще ме подкрепят всички колеги. Пациентките настояват да раждат чрез Цезарово сечение. Мотивите на повечето са, че ги е страх от нормалното раждане или искат да родят на конкретна дата, съобразяват се с астрологически прогнози и т.н. Но истинската причина смятам аз , че се крие в това, че през годините жените са променили част от нрава си. Съвременната жена е свиканала да контролира, да казва какво и как иска да се случва, да заявява ясно позицията си, да планува.

Добре е да се знае, че от медицинска гледна точка цезаровото сечение е коремна операция за раждане на плода. В България и в много други страни „секцио по желание“ не се прави. То трябва да бъде медицински оправдано. Индикациите могат да бъдат както от страна на майката,така и от страна на плода. Съветът ми е раждането да бъде коментирано с лекаря в последния месец от бременността. Най- често тогава имаме ориентир дали това може да стане по нормален механизъм или чрез цезарово сечение.

Освен изречението „Докторе, аз искам да родя секцио“, често чуваме и „Докторе, аз няма/ не мога да кърмя“. Жените трябва да знаят, че неоснователното спиране на кърмата е един вид лишение и за новороденото, и за родилката. Лактацията е естествен процес и това родилката да кърми е едно от най-полезните неща, които може да направи и за бебето, и за себе си във възстановителния период. Кърменето е нещо, за което се иска търпение, понякога дори упорство, но си заслужава всяко усилие. Кърмата на всяка майка съдържа всички и точно тези хранителни вещества, необходими на нейното бебе, съдържа готови антитела, които обогатяват незрялата имунна система на бебчето. При процеса на кърмене в организма на майката се отделя хормона окситоцин, който спомага по- бързото и естествено контрахиране на матката, прибирането и в малкия таз и достигане на форма и големина почти както от преди забременяването. Бивайки от групата на хормоните на щастието, той създава усещане за успокоение, лекота, хармония у жената. Добре е жените да са информирани по тази тема, преди да вземат решение да „спрат кърмата си“ и затова ги каня да посещават лекциите на нашето училище за бъдещи и настоящи родители „Биберон“ ,където темата често бива засегната и могат да получат множество полезни съвети.

Казахте, че желанието за раждане чрез Цезарово сечение често е продиктувано от страх от самото раждане. Наблюдава ли се някаква взаимосвързаност между трудността на раждането и възрастта на жената?

Да, наблюдава се. За никой няма да е изненада като кажа, че е добре жената да роди преди своята 30 годишнина. Освен годините, обаче, психологията е отделила цял раздел на темата за осъзнатостта на жената за самият акт на раждане и превръщането и в майка, в родител, в човек, който ще възпитава дете. Важно е когато жената усети, че е дошъл този момент да може да забременее и роди, ето тогава раждането не е трудно! Днес този момент идва на по – късна възраст, основно заради целеустремеността на жените да постигат и покоряват все повече професионални върхове и да достигнат по- добро финансово положение. Това често поражда медицински проблеми свързани с репродуктивността.

Публикуваме текста със съкращения. Цялото интервю можете да прочетете на сайта на МЦ „Света София“

 

снимка: pixabay