На теория и на практика Семеен портрет

Броят на преждевременно родените бебета в България всяка година е над 6000

Броят на преждевременно родените бебета в България всяка година е над 6000

Броят на преждевременно родените бебета в България всяка година е над 6000. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна превенция са преодолими. Това съобщиха от II САГБАЛ “Шейново” по повод вчерашния Световен ден на недоносените деца.

През 2017 г. В “Шейново” преждевременно са се родили 116 бебета при общо родени 2357 деца или близо 5%. По отношение на пренаталната детска смъртност (ПДС), която за 2017 г. за страната е около 6,5–7 на 1000 новородени, за същата година “Шейново” отчита – 2,5 на 1000, което поставя болницата на нивото на високоразвитите европейски страни, допълниха от лечебното заведение.

“Шейново” отбеляза Световния ден на недоносените деца с театрално представление за своите вече пораснали пациенти и техните родители. Моноспектакълът “Аладин и вълшебната лампа” бе представен от актьора Димитър Тодоров пред неонатологичното отделение на болницата.

“Избрахме тази приказка, защото тя е разказана не от Шехерезада, а от този, който я знае най–добре – Духът на лампата. И това е така, защото кой друг, ако не духът, би могъл да оцелее от онези далечни приказни времена, та чак до наши дни.”, каза Димитър Тодоров.

източник: здраве.нет
снимка: pixabay