Плюс 1 Чакаме бебе

Българките предпочитат нормалното раждане в държавна болница

Според данни на Националния център по обществено здраве и анализи макар и със съвсем малък превес, нормалното раждане в държавни или общински болници е по-предпочитаното от българките пред оперативното. Общо 53 276 са ражданията, направени през 2022 г. От тях 26 614 са с цезарово сечение, като в това число попадат и 11 422 операции, направени по спешност.

Естествените раждания пък са с 48 повече въпреки тенденциите от последните години в световен мащаб да се предпочита секциото. Сред причините за избора на оперативно раждане експертите посочват желанието на повечето жени да се развиват кариерно до 35 г. и да имат дете едва след това. Ражданията след 30-годишна възраст обаче са по-рискови и затова повечето залагат на цезаровото сечение. Други пък го предпочитат заради страх от болката по време на естественото раждане.

Секциото също крие рискове за родилките, казват обаче експерти. Сред тях са възможни усложнения от анестезията, развиване на инфекции, дефекти на матката от оперативната намеса и др. Затова Световната здравна организация също излезе с препоръка максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

За да стимулира медиците да насочват пациентките си към естественото раждане, НЗОК увеличи клиничната пътека за него с 30% през 2022 г. Така тя стана 1450 лв., докато пътеката за секцио е 1000 лв.