Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

5 въпроса относно кофеина и бременността

За много жени вълнението от бременността идва и с много въпроси относно кафето и кофеина. Мога ли да пия кофеин, докато съм бременна? Колко е безкофеиново кафе по време на бременността? Много от нашите клиенти ни задават тези въпроси, така че потърсихме някои експертни съвети, за да синтезираме информацията относно кафето и кофеина.
Поговорихме с професионалния диетолог и сертифициран преподавател по лактация Райън Кипинг от theprenatalnutritionrition.com, който работи с бременни жени и планира диетата и храненето им за здрава бременност. Поискахме нейния принос за най-добрите практики за любителите на кафето по време на бременност! По-долу тя обяснява как кофеинът действа по различен начин на организма по време на бременност, колко от кофеиновото кафе е наистина добре за бъдещите майки и нейната гледна точка дали да премахнете изцяло или намалите кофеина, когато бебето е на път.

1. Какво е влиянието на кофеина по време на бременност?
Първо, Кипинг сподели, че кофеинът преминава през плацентарната бариера, така че майките, които пият кофеин, споделят този кофеин с растящите си бебета. При бременни жени тялото преработва кофеина по-бавно, така че остава в тялото по-дълго. Много жени са по-чувствителни към кофеина, когато са бременни и откриват, че не могат да заспят, макар да пият по-малко кафе. Освен това развиващото се бебе няма способността да метаболизира кофеина, което може да причини ускорен пулс. По отношение на риска от кофеин Кипинг каза, че проучванията показват различни резултати. „Като цяло най-големите рискове са за „онези, които прекаляват с кафето“ и консумират 6 или повече чаши на ден. Проучванията показват ниско тегло на бебето при раждане и дори преждевременно раждане в тези крайни случаи, но повечето майки не консумират толкова много кафе, така че тази ситуация се среща рядко.

2. Как се променя влиянието на кофеина в различните етапи на бременността?
Много майки питат за разликата в пиенето на кофеин през първия и третия триместър. Кипинг казва, че първият триместър е решаващ момент, когато органите на бебето се развиват и тогава някои изследвания показват, че бебето е най-уязвимо от кофеина. Други изследвания показват, че нивата на риска са едни и същи по време на бременност. Така че, за съжаление, няма ясен отговор!

3. Колко кофеин е твърде много?
Американската колегия на акушер-гинеколозите препоръчват да се пие по-малко от 200 мг. кофеин на ден по време на бременност. В зависимост от това как го варите, това е около една унция чаша кафе с кофеин на ден.

4. Какво препоръчвате за бременни майки?
Кипинг казва: „Оставям на майките да преценят дали искат да спрат кафето. Препоръчвам да се консумира не повече от една чаша кафе на ден по време на бременност. Ако искат повече, бих предложила да консумират безкофеиново кафе.
Тя добавия, че жените, които се опитват да заченат и в момента пият 3 или повече чаши кафе на ден, трябва да спрат кофеина сега, за да изградят добри навици преди бременността и да улеснят прехода.

5. Безкофеиново кафе? Може ли да има добър вкус?
Причината за това преминаването към безкофеиново кафе да е трудно за бъдещите майки е, защото безкофеиновото кафе обикновено има ужасен вкус. Е, за радост на днешните бременни мами, на пазара вече може да бъде намерено и такова кафе, което има доста приемлив вкус.