Прилики и Разлики Семеен портрет

Завинаги приятели – с деца и без деца

Завинаги приятели

Ако с даден човек си преминал гори, морета, планини, разбирай – живял си живота и си възмъжал заедно с приятеля, няма причина на следващ етап появата на друго човешко същество да ви раздели или изстуди отношенията ви.

Но за съжаление човешката личност е комплексна, тоест крие низки страсти, чувства и емоции. Затова понякога дългогодишни приятелства се скапват на фона на едно щастливо събитие, каквото е раждането на дете. В този текст ще разгледам и двете страни и съответно моментите, в които се постъпва неадекватно, било то от приятеля-родител или от този без деца.

Ходили сте заедно на море от поне едно десетилетие, имате общо лятно минало, не си представяте шума на вълните, без да чуете пробивния глас на вашата приятелка. Сега обаче тя е майка. Отпускарският сезон приближава, а от нейна страна ни вест, ни кост, нито дори едно усмихнато личице в месинджъра. Чудите се известно време, пък вдигате телефона, за да разберете какво става. От другата страна на слушалката се чува учестено дишане и нелепо обяснение: „Ами не те каним на нашето море. Щото ти все още си парти енимъл, пък и ние сме с децата, нали разбираш, ще ти е гадно, мисля…” Всъщност наистина ви става гадно, но не от опита да ви предпазят от „неприятната почивка”.

Разбира се, също толкова гадно за приятеля с дете е да не бъде изслушван. На него/нея му се случват интензивно хиляди нови неща. И в крайна сметка затова са приятелите – да изслушват. Жестоко е, ако отсрещният не прояви заинтересованост или направо си каже, че не му се слушат оплаквания. Тази реплика може да ви отдалечи на хиляди невидими километри от близкия човек. Бъдете търпеливи.

От друга страна е много тъжно да отпадат общи занимания – хобита, интереси, активности. Денят е къс, умората – огромна. Но, родители, проявете усилие, тaзи среща със сигурност ще ви разтовари или поне поговорете с приятеля, че това е временно и скоро пак ще се върнете към ходенето по галерии и играта на тенис. Така отсрещната страна няма да остава с чувството за нещо безвъзвратно отминало…

Поканени сте на детско парти, недейте да се измъквате, още повече да излизате с аргумента, че ви е твърде шумно. Просто защото хората ще го запомнят и повече няма да ви канят, а вие ще изпуснете ценни емоционални моменти, които няма как да бъдат разказани. Все пак ходите на дискотеки, кръчми, купони за малки и големи идиоти, където е доста по-шумно, проявете разбиране и съпреживейте. Пък и предполагам не искате да сте нарочени като гадната леличка/чичко, която/който никога не носи подаръци.

А вие никога недейте

Снимка: pixabay.com

А вие самите никога недейте да пропускате да поканите вашите приятели с хлапетии на събирания. Едно от най-гадните неща, които съм чувала: „Не искам да каня Пепи, щото той пак ще дойде с чавето!” Направо не ми се коментира колко егоистично мислене е това. Често родителите се грижат сами за децата си, не всеки има баби или пък финанси, за да ги остави при друг, а вие сте готови да избутате тези приятели от кръга, защото не са като вас – засрамете се!

Ако сте свободна птица, никога, ама наистина никога не се самоизтъквайте с този факт пред хора със семейство. Още повече да констатирате – те колко са се променили или пък затворили. Съответно вие, майки и татковци, не четете конско всеки път затова, че приятелят ви все още няма поколение. Всеки прави своя избор и в този момент той е правилният. Умният и разбран човек никога не влиза в ролята на съдник.

Снимка на корицата: pixabay.com