Виж кой говори Да поговорим

За сериозните въпроси, за ин витро процедурите и други…

Това е съботната обзорна рубрика на Бременна.Бг, в която споделяме с Вас тематичните материали, които ни направиха впечатление през седмицата. Приятно четене и безметежен уикенд!

Mediapool: Забавяне във финансирането на ин витро процедурите, което намалява тяхната ефективност, и лоша отчетност на клиниките, на които държавният фонд за асистирана репродукция е плащал въпреки непълнотите

Нашата авторка Маргарита Огнянова зададе няколко сериозни въпроса към родителите – особено към тези, които искат да са перфектни:

Какво мислите:

Мамамиа: Преди дни, след одита на Сметната палата се оказа, че клиниките, които извършват инвитро процедури у нас подават различни данни за своята успеваемост пред Центъра за асистирана репродукция и пред Изпълнителната агенция за трансплантации. Видно за всички е, че е възможно да става въпрос за злоупотреби, както в много сектори у нас. Това обаче не е най-лошото.

Parentland: Стресират ли се най-малките (0-6 м.) от смяната на обстановката.
Монтесори експерт: Рязката смяна на обстановката стресира не само най-малките (0-6м.), може да се наблюдава силно изразена тревожност и във възрастта до 3 г.
Още тук:

Харесахме в Инстраграм:

A post shared by MATERNITY (@maternity) on

Фондът за асистирана репродукция не може да изнесе данни за успеваемостта на отделните ин витро клиники без тяхното съгласие, а сред тях има такива, които не желаят тази информация да е публична. Това обяви директорът на фонда д-р Мария Георгиева по повод одита на Сметната палата, който констатира забавено финансиране на ин витро процедурите, лоша отчетност на клиниките и липса на прозрачни данни за успеваемостта.

снимка: pixabay