Виж кой говори Да поговорим

В “Идеал Стандарт” гонят пълна въглеродна неутралност до 2050 г.

Нов доклад за устойчивост, озаглавен „Together for a Better Future“ / Заедно за по-добро бъдеще / маркира пътя към пълна въглеродна неутралност на „Идеал Стандарт“ – Севлиево. Документът хвърля светлина върху подхода на компанията към управлението на отпадъците, екологичната устойчивост на опаковките, както и поддържането на стандарти за безопасност във всички дейности на бизнеса си.

Докладът представя девет ключови ангажимента на „Идеал Стандарт“ в области като декарбонизация, кръгова икономика, продуктови иновации, безопасност и равенство, които заедно ще доведат до въздействаща промяна. Тези девет цели са тясно свързани с принципите за устойчивост, определени от Глобалния договор на ООН, към който компанията се присъедини през 2022 г., като знак за ангажираност към отговорни бизнес действия. „Together for a Better Future“ определя ясни цели за наблюдение и измерване на напредъка на производителя, включително целта му да намали въглеродните емисии с една трета през 2030 г. с оглед постигане на пълна въглеродна неутралност до 2050 година.

„Идеал Стандарт“ вече е направил значителни стъпки по пътя си към устойчивост, преминавайки изцяло към  възобновяема електроенергия  в своя завод за санитарна  керамика в Обединеното кралство през 2021 г., спестявайки 2200 тона COгодишно.  Компанията инсталира повече от 3000 фотоволтаични панела в  завода си за смесители в Германия, с капацитет да генерира 1.2 милиона kWh енергия годишно. Също така премина към 100% FFS/PEFC сертифициран дървен материал във всички свои продукти.

Компанията е започнала дейности за депониране на нулево количество отпадъци до 2030 година. Компанията вече използва 100% от месинговите и акрилните отпадъци в собствените си производствени процеси. Работи се с институциите по околна среда за нови технически решения за подобряване рециклирането на керамични отпадъци от 70 на сто на 100 процента до 2025 година. Освен това от „Идеал Стандарт“ се ангажират да елиминира всички пластмасови опаковки за еднократна употреба до 2025 г., като досега е премахнала 80 тона първична пластмаса от своите опаковки чрез оптимизация и преминаване към устойчиви алтернативи.

Според Йонас Нилсон, изпълнителен директор на Ideal Standard International, като един от водещите производители на оборудване за бани, от компанията осъзнават, че в рамките на индустрията „Идеал Стандарт“ има важна роля за формирането на отговорно бъдеще. „Решени сме да се справим с това предизвикателство. Нито една отделна промяна няма да ни направи напълно устойчиви. Ние разглеждаме бизнеса на компанията в цялост и във всяка област се ангажираме с постоянна прогресивна промяна, за да гарантираме, че ще постигнем реално въздействие“, посочва Йонас Нилсон.

В България „Идеал Стандарт Интернешънъл“ е представена от „Идеал Стандарт – Видима“ АД в Севлиево. Българската компания развива пазарите в Източна Европа с търговските марки Vidima и Ideal Standard.
„Идеал Стандарт – Видима“ е сред най-големите и важни структури на компанията майка със своите два завода – за производство на санитарна арматура и за производство на санитарна керамика, дистрибуционен център, търговска организация „Клъстер България“ и европейските структури – Център за IT компетенции и Център за финансово обслужване.

Източник: banker.bg