Да поговорим Интервю

Росица Милкова: Заставаме зад правото на всяка жена да получава достъп до пренатална грижа

Средно за година у нас раждат около 7 хиляди жени, чиято бременност не е била проследявана от акушеро-гинеколог. Това съобщи пред БНР Росица Милкова от Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Една от основните причини за това са прекъснатите здравни права, посочи тя.

Изискването за внасяне на здравни осигуровки за петгодишен период назад във времето се оказва трудно преодолима бариера за голяма част от българските жени, отбеляза Милкова в предаването „Преди всички“.

Здравната закрила в България за жените и децата е безплатна, но на практика жените без осигуровки след раждането не могат да проследят евентуални усложнения след раждането, коментира тя. За децата проблемът е в записването при личен лекар.

„Над 120 хиляди лица в България са без лични документи – сред тях и жени, и деца. Една голяма част от децата не могат да бъдат записани и при личен лекар.“

61% от ромските деца на възраст от 6 до 11 месеца страдат от анемия, каза Росица Милкова, като се позова на данни от Националния център по обществено здраве и анализи.

„Това, зад което ние заставаме, е правото на всяка жена да получава достъп до пренатална грижа – редовни прегледи, изследвания и лечение, когато е необходимо по време на бременността, без това да е обвързано с нейния здравно-осигурителен статус“, заяви Росица Милкова.

По думите ѝ децата до 3-годишна възраст следва да имат универсален достъп до медикаменти и да има държавен механизъм, който да подкрепя семействата за навременно и адекватно лечение, без да е обвързано с доходите им.

Ако законодателството за личните документи не бъде променено, ние ще поддържаме за поколения напред едно социално изключване и голяма група хора като невидими за обществото, категорична е Милкова.

Росица Милкова е ръководител на проекта „От 0 до 3“. Фондация „Тръст за социална алтернатива“ започва кампания за майчино и детско здраве и грижа за децата до 3-годишна възраст. В нея си подават ръка 11 граждански организации.