Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

„Суперживот“ – петте фактора за добро здраве и балансиран живот

Излезе от печат „Суперживот“ – една книга за петте фактора или петте жизнени сили, които влияят пряко върху здравето ни и определят начина, по който се чувстваме: хранене, хидратация, оксигенация, алкализация, детоксикация.

Суперживот“ ни показва как храненето предимно с растителни продукти, чистата вода, богатият на кислород въздух, редовните упражнения и собствените ни органи могат да ни поддържат в съвършено здраве без болести, без лекари, без лекарства. Обиколил буквално цялата Земя в търсене на суперхрани, авторът Дарин Олиън включва в книгата си списъци с най-здравословните храни, както и 10-дневен план с 4-степенно дневно меню, оставяйки на читателя сам да избере какво да приеме и какво да добави съобразно своите възможности и средата, в която живее.

Медицинският свят се е организирал по специалности – един лекар лекува мозъка, друг – краката или сърцето, или ендокринната система, като всеки от тях се подчинява на определени правила и разпоредби. Но същите вътрешни състояния, които влияят на мозъка ни, засягат и стъпалата, кожата, гениталиите и ставите ни. Вътрешната среда, която създаваме, е идентична за черния ни дроб, имунната ни система, стомаха ни и очните ни ябълки. Ние сме съставени от около 70 трилиона клетки и всички те имат едни и същи основни нужди. Тази книга показва как можем да ги задоволим.

Ловецът на суперхрани Дарин Олиън (р. 1970 г.) е роден в Минесота, живее в Малибу, учил е физиология и психология, жени се и се развежда с актрисата Елайза Куп, нарича себе си „уелнес експерт“, произнася името си „Дарин Олийн“, активно пише в социалните мрежи, където има милиони последователи, поддържа собствен подкаст „Шоуто на Дарин“, копродуцира заедно със Зак Ефрон документалната серия „На Земята“, излъчвана по „Нетфликс“, произвежда и продава диетични хранителни добавки и е напълно, изцяло, абсолютно, до маниакалност отдаден на каузата на суперживота.

Дарин Олиън – „Суперживот“

Петте сили, благодарение на които ще бъдете винаги здрави и в страхотна  форма

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПЕТТЕ ЖИЗНЕНИ СИЛИ И ЗАЩО ИМАТ ТАКОВА ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ

Вероятно трябваше да спомена това още отначало: давам на всеки, който прочете тази книга, по едно ферари.

Точно така, една красива прецизна машина от най-висок клас само на цената на една книга. Разбира се, има и уловка: трябва да се грижите за нея. Това означава подходящ вид гориво. Правилна поддръжка. И управляване по начина, по който е предназначена да бъде управлявана.

Направете всичко това и ферарито ще бъде ваше.

Всъщност, то вече е ваше, макар че може да прилича повече на ръждясала кофа за боклук, отколкото на високоефективно произведение на автомобилното изкуство. Но някъде вътре във всеки от нас има човешко тяло, което може да работи и реагира като ферари.

Ще ви дам вашето ферари, като ви предоставя ръководството за експлоатация, което са пропуснали да приложат, когато сте се родили. Защото, как можеш да се грижиш правилно за себе си, ако не знаеш какво те кара да работиш правилно? Не можеш.

Моето ръководство за експлоатация е много по-просто от книжката, която се предлага при покупката на луксозна италианска кола, повярвайте ми.

Трябва да обърнете внимание само на пет неща, за да сте сигурни, че ще се радвате на добро здраве. Точно така – само пет фактора, които определят дали ще бъдете силни и жизнени, във форма и щастливи, или ще бъдете болни, немощни, без тонус и нещастни. Дали ще остареете добре, или зле, или изобщо ще остареете.

Пет фактора.

Думата „фактори“ е малко скучна, но научният свят все още не е измислил точен термин за онова, за което говоря. Затова нека просто ги наречем с истинското им име: жизнени сили.

Пет жизнени сили – единствените неща, които контролират здравето ни. Единствените, за които трябва да мислим.

Подобно е на това, което се казва за парите – ако се грижим за центовете, доларите ще се погрижат сами за себе си. Погрижете се за петте жизнени сили и телата ни ще се погрижат за останалото. За това са създадени телата ни.

Жизнените сили са:

Хранене. Доста ясно, нали? Това включва всичко, което ядем. Самите храни, а също и всичко, което те съдържат. Списъкът може да е много дълъг. Невинаги можем да знаем всичко, което е включено в него, но тялото ни го знае.

Хидратация. Самият факт, че сме съставени предимно от вода, трябва да е достатъчен като обяснение.

Оксигенация. Подобно на водата, ние знаем, че се нуждаем от кислород, въпреки че не всички сме съвсем наясно защо.

Алкализация. Това е малко по-трудно. Тя е свързана с баланса между киселинността и алкалността на вътрешната ни среда.

Детоксикация. Това включва имунната ни система, която трябва да се справя с много неща, плюс обработването на всички токсини, отрови и други боклуци, които светът ни подхвърля.

Това е всичко. Научени сме да мислим за кръвта, органите, костите, нервите, кожата и всичко останало като за отделни неща, всяко от които е свързано с различни проблеми и грижи. Но истината е, че всяко нещо в тялото ни, всяка молекула и клетка, реагира на петте жизнени сили.

Медицинският свят се е организирал по специалности – един лекар лекува мозъка, друг – краката или сърцето, или ендокринната система, като всеки от тях се подчинява на определени правила и разпоредби. Но същите вътрешни състояния, които влияят на мозъка ни, засягат и стъпалата, кожата, гениталиите и ставите ни. Вътрешната среда, която създаваме, е идентична за черния ни дроб, имунната ни система, стомаха ни и очните ни ябълки. Ние сме съставени от около 70 трилиона клетки и всички те имат едни и същи основни нужди.

Трябва само да разберем какви са тези нужди, нуждите на петте жизнени сили. И след това да направим всичко възможно, за да ги задоволим.

Нека видим как да стане това.

ЖИЗНЕНА СИЛА НОМЕР ЕДНО: ХРАНЕНЕ

Храненето е много важна тема. То наистина е в основата на здравето. Няма по-добро място за започване на дискусията за петте жизнени сили. Но аз предпочитам да говоря не за храненето като термин от диетологията, а за самото приемане на храната, за яденето.

То е най-интимното нещо, което правим. Да, знам за какво си мислите, но яденето е дори по-интимно от него и ще ви кажа защо. Когато се храним, ние отваряме широко телата си, отваряме всяка една клетка към всичко, което се намира в околната ни среда. Така превръщаме онова, което е вън, в нещо, което е вътре.

Когато ядем, външното се превръща в наше. Нашите органи, кости, мускулите, нервите, кожата, кръвта и всичко останало са направени от това, което ядем и пием – няма друг материал. Преди да се родим, сме били изградени напълно, клетка по клетка, от това, което нашите майки са яли и пили. Днес не е по-различно, само че сега ние сме тези, които ядат и пият, създавайки по този начин телата си.

Когато се погледнем в огледалото, виждаме всичко, което сме яли. Искате ли да знаете в каква форма сте? Просто си спомнете какво сте консумирали през изминалата седмица. Ето го отговорa. Сега нека поговорим за голямата, свежа, зелена салата, пълна със сурови зеленчуци и ядки, която сте изяли на обяд, или за органичното смути от горски плодове, което току-що сте си направили. Или пък за двойния чийзбургер с бекон и желираната поничка, или друга изкуствена фалшива храна; или някоя силно захаросана – дори по-лошо – химически подсладена газирана бонбонена напитка, с която да полеете изяденото.

Във всеки случай се запитайте: искам ли да бъда направен от това? Това ли е съществото, което искам да бъда?

Тези въпроси са началото на всяка мъдрост, когато става дума за храненето, или по-просто казано, за яденето.

Добре, а какво трябва да ядем? Огромен процент от всички научни изследвания, провеждани някога, са посветени на отговора на този на пръв поглед прост въпрос. Удивително е колко гениалност и усилия трябва да се вложат в нещо толкова елементарно. Какво трябва да ям? Как е възможно всеки звяр, всяка риба, всяко насекомо, всяко животинче на планетата да може да е наясно с този въпрос, а ние все още да се чудим?

Може би просто имаме твърде голям избор.

Нека си признаем, че вече знаем как трябва да се храним. Проблемът е, че сме твърде добри в това, да се преструваме, че не знаем. Това е единственият начин да продължим да поглъщаме някои от боклуците, които консумираме, неща, за които сме сигурни, че ни вредят. Никое друго животно не постъпва така.

Ще обобщя цялата книга в едно изречение.

Яжте голямо разнообразие от пълноценни, пресни и чисти храни – предимно зеленчуци, плодове, бобови, ядки, семена, зърнени храни, кълнове и здравословни мазнини.

Яжте много от тях сурови. Ето, отне ми две изречения, виждате ли? Толкова е просто. Как можем да се преструваме, че не разбираме? Мисля, че вероятно част от проблема е, че е твърде просто. Няма място за колебание. Няма вратички. Или го приемаме, или го игнорираме.

Може би сте забелязали, че в описанието ми на това, с което трябва да се храним, е пропуснато едно нещо: животинските храни, т.е. месо, риба, яйца и млечни продукти. Това не е случайно. След много личен опит и проучвания стигнах до заключението, че колкото по-малко от тези храни ядем, толкова по-здрави сме.

Но това не означава абсолютно одобрение на веганския начин на живот. Преди ядях месо и си бях здрав. Някои хора трудно получават всички необходими хранителни вещества от растителни храни и затова за тях някои храни от животински произход са необходимост.

Тази тема не би била толкова сложна, ако месото, рибата и всичко, давано ни от животните, не бяха превърнати в индустриални продукти, които често носят със себе си нездравословен и неестествен товар. Ще обсъдя това по-подробно в главата „Митовете за белтъчините и мазнините“, както и в тази за хранителния стрес.

Но засега искам да се съсредоточа върху най-здравословните храни, които можем да консумираме. През 2013 г. в New England Journal of Medicine бяха публикувани резултатите от мащабно научно изследване на т.нар. средиземноморска диета. Изследователи от Университета в Барселона и други университети подлагат над 7000 възрастни хора на различни хранителни режими; онези, които спазват типичната средиземноморска диета, предоставят окончателно доказателство, че ако се храним със зеленолистни и всякакви други зеленчуци, плодове, ядки, риба и зехтин, всичко прясно и непреработено, и приемаме само малко количество месо и млечни продукти, ще бъдем по-здрави и ще се радваме на по-голяма продължителност на живота.

С други думи, установи се, че ако искаме да живеем дълго и добре, трябва да се храним като гръцките баби. Тези баби можеха да ни кажат същото нещо безплатно, но дали щяхме да ги послушаме?

Същите основни съвети дава и д-р Колдуел Еселстин, бивш директор на прочутата Кливландска клиника и един от най-уважавани световни експерти по въпросите на сърдечното здраве. Той нарича сърдечните заболявания „напълно предотвратими хранителни болести“. Ако само знаехме! Или всъщност знаехме? Във всеки случай, след като той направи това изказване, което беше широко отразено, стана много по-трудно да се преструваш на невежа. Около 600 000 смъртни случая годишно само в Съединените щати. Почти всички причинени от лошо хранене. Напълно предотвратими.

Голямо разнообразие от пълноценни, пресни, чисти и предимно растителни храни – ето какво ни е нужно. Да приемем или да отхвърлим?