Да поговорим Истории

52-годишна жена от Варна роди здраво бебе чрез донорска яйцеклетка

Бебе се роди от 24-годишен ембрион, фондът за ин витро и други

Благодарение на донорска яйцеклетка 52-годишна жена от Варна роди здраво бебе. Ин витро процедурата е извършена във варненския Център за асистирана репродукция. Жената има голямо дете, но е решила на този етап от живота си да даде живот на още едно. Факт е, че все повече жени раждат в зряла възраст, някои от тях посредством метода на асистираната репродукция.

Децата са благословия и жива следа, която оставяме след себе си. За повечето семейства те идват естествено и като логична стъпка в техния живот. За други обаче пътят, който трябва да извървят, за да имат собствени деца, е изпълнен с трудности, но и с надежда, че чудото ще се случи.

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрекъснато се увеличават.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: „Голяма част от пациентите са с неизяснен инфертилитет. Тоест увеличава се все повече тази група пациенти, при които правят се базови изследвания, няма конкретна диагноза, но повече от година няма забременяване спонтанно“.

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност голяма част от бездетните двойки стават родители. Но има и жени, които отлагат бременността в по-млада възраст заради кариерата си или проста са решили да станат майки в по-зряла възраст. Подобна е история на жената от Варна, която стана майка на 52 години благодарение на донорска яйцеклетка.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: „Дамата има предходна бременност и раждане, но е взела решение за ново забременяване на възраст 52 г. В случая дамата е без придружаващи заболявания, беше включена в нашата донорска програма и забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност. Бременността протече абсолютно без усложнения“.

За част от обществото късното раждане е неразбираемо и дори шокиращо събитие. Неписаните норми кога е една жена трябва да стане майка са едни, но реалността, оказва се, е съвсем друга.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: „Вече го възприемаме като нещо нормално. Във възрастта 48-52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска програма, така че вече не е толкова рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди това. Зависи дали има придружаващи заболявания, но смятам, че възрастта около 50-52 г. би била една разумна горна граница за бременност“.

За жените, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, но искат да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този вид донорство все още не е популярно у нас.

Валентина Иванова, председател на Фондация „Искам бебе“ – Варна: „Донорите са в пъти по-малко от нуждаещите се. Може би 3-4 пъти. Самата процедура протича стандартно с 4-5 гинекологични прегледа. Поставят се подкожно едни инжекции в корема, които се контролират с необходимите изследвания. Няма някаква голяма болка или дискомфорт. Евентуално след пункцията може да има лек дискомфорт, който жената да усеща, но то е като при менструален цикъл нищо страшно“.

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури. За нас това са само цифри, но за лекарите тук са човешки съдби и житейски истории, които те също преживяват.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: „Преминаваме с тях през трудния път и на това да се установи има или няма проблем. Знае се, че успеваемостта за една ин витро процедура е едва 35 процента. Тоест нашите пациенти преминават първо през неуспеха и ние сме с тях и в неуспеха и след това сме част от това как най-накрая постигат своето щастие“.

А за щастието възраст няма. И за любовта към едно дете.

Източник: БНТ