Виж кой говори Да поговорим

Моменти с морето, редакция на гените на ембрион, какво е да си истински родител и други

Здравейте, драги читатели! Това е нашата седмична обзорна рубрика, в която разглеждаме и споделяме с Вас тематичните материали, които ни направиха впечатление последните дни. Пожелаваме Ви приятно четене и безметежен уикенд!

Parentland: „защо ми е да си почивам на почивка, ако почивката не е почивка?! И от какво точно си почивам?! Не, това не е поредния разказ в стил „с деца на море“. Това е истината такава, каквато я изпитвам на гърба си ежегодно. Но нека ви разкажа…“

Анализ на хиляди проучвания на състоянието на семенната течност при мъжете от западните държави разкрива тревожната тенденция на бързо намаляване на броя на спертатозоидите през последните 40 години. Според екипа, предвождан от Хагай Левин от Hebrew University в Ерусалим, това трябва да подейства като аларма за влошаващото се здравословно състояние на мъжете.

Гиф на седмицата:

via GIPHY

Каквото и да направите, винаги ще сте на една крачка (или на цял километър) от истинския родител, или по-точно от тези, които се смятат за такива. Защото истински родители няма. Също както няма и истински хора. Нито фалшиви. Всички ние сме просто родители. И просто хора. Правим грешки, част от които поправяме. Казваме неща, за част от които после съжаляваме. Истински съжаляваме.

Първият успешен опит за модификация на гените на човешки ембрион в САЩ вече е факт, съобщават учените от Oregon Health and Science University, цитирани от световните агенции.

Изследователите са провели многобройни експерименти с ембриони с метода за редакция на гени CRISPR и са уверени, че той вече е усъвършенстван, пише „Ройтерс“. Резултатите от експериментите им показват, че съвсем прецизно и безопасно за плода могат да се отстранят дефектните гени от генетичния му код и да се заменят със здрави.

Следете ни в Инстаграм:

снимка: pixabay