Големите усмивки Приключения

Мога ли да пътувам по време на бремнност?

пътуване ваканция

Безопасно ли е да пътувате по време на бременност?

Предварителното планиране може да направи пътуването по-безопасно за вас по време на бременността. Вторият триместър (седмици 13 до 26) е най-доброто време за пътуване, тъй като рискът от усложнения при бременност е най-нисък. Всички пътувания по въздух, море, шосе или с железопътен транспорт са възможни, включително международни пътувания, въпреки че някои видове пътувания може да бъдат ограничени към края на вашата бременност. Ако имате усложнения при бременност, може да не е безопасно да пътувате. Вашият лекар или акушерка може да ви предложи съвет въз основа на вашите лични и медицински обстоятелства.

Ако пътувате в чужбина, може да сте изложени на повишен риск от инфекциозни заболявания, включително COVID-19.

 

Какво трябва да направя, ако планирам да пътувам по време на бременност?

Пътуването по време на бременност изисква планиране. Вашият лекар или акушерка може да ви помогне да решите дали е безопасно за вас да пътувате и дали има някакви специфични предпазни мерки, които трябва да предприемете. Ако решите да пътувате, добра идея е да вземете със себе си копие от медицинските си досиета, в случай че ви потрябват, докато сте далеч от дома.

Преди да пътувате, информирайте се за здравни услуги за бременни жени в близост до мястото, където ще отседнете. Трябва да проверите дали вашата застраховка за пътуване ви покрива за вашата дестинация за пътуване, етап на бременност и всички съществуващи здравословни проблеми.

 

Безопасно ли е пътуването със самолет по време на бременност?

Пътуването със самолет увеличава риска от образуване на кръвен съсирек (дълбока венозна тромбоза или ДВТ) в крака ви. По време на бременност вероятността това да се случи се увеличава поради промени във вашия кръвен поток и кръвообращение. Поради тази причина се препоръчва да се консултирате с вашия лекар дали е безопасно да летите.

Можете да намалите риска от образуване на кръвен съсирек, като останете хидратирани, не носите ограничаващо облекло (като тясно бельо), носите компресионни чорапи и като правите редовни разходки или разтягане по време на полета. Рискът от образуване на кръвен съсирек в краката ви остава висок 2 седмици след полета.

Някои авиокомпании не позволяват на бременни жени да летят след определена седмица от бременността и правилата може да са различни за международни пътувания, така че трябва да се консултирате с вашата авиокомпания, преди да резервирате полета си. Може да се нуждаете и от писмо от лекаря си, потвърждаващо, че е безопасно да пътувате.

 

Мога ли да се ваксинирам преди пътуване?

Някои ваксинации са безопасни и се препоръчват рутинно за бременни жени, като ваксината срещу грип и ваксината срещу магарешка кашлица. Ваксината срещу COVID-19 също е безопасна за бременни жени и се препоръчва по време на бременност, ако все още не сте напълно ваксинирани. Други ваксини може да не са подходящи по време на бременност.

Маларията е инфекция, пренасяна от комари в някои части на света. Бременните жени, които се заразяват с малария, са по-склонни да имат спонтанен аборт, преждевременно раждане или мъртво раждане. Ако сте бременна, трябва да обмислите отлагане на пътуването до страни, където маларията е проблем, до раждането на вашето бебе.

Вирусът Зика също се разпространява от комари и може да бъде много опасен за вашето неродено бебе. Ако сте бременна, не трябва да пътувате до район с висока опасност от Зика. Ако сте бременна, не трябва да правите незащитен секс с някой, който е бил в район с вируса Зика или който е бил диагностициран с вируса Зика през последните 3 месеца.

 

Как да остана в безопасност, когато пътувам с кола или влак?

Пътуването с кола или влак може да означава да седите на мястото си дълго време. Това може да е неудобно за краката и гърба ви и може да увеличи риска от кръвен съсирек в краката ви. За да се чувствате по-удобно и да намалите риска от образуване на кръвен съсирек, опитайте се да се движите и да разтягате коленете и глезените си често по време на пътуването. Ако пътувате с кола, спирайте и си правете почивка поне на всеки 2 часа, а ако сте във влак, се разхождайте из вагона.

Пътуването понякога може да доведе до морска болест. Може да предпочетете да планирате пътувания за втория триместър на бременността, когато гаденето и повръщането са по-редки. Ако имате нужда от лекарства срещу прилошаване при пътуване, консултирайте се с лекар, тъй като не всички опции са безопасни за бременни жени.

 

Трябва ли да нося предпазен колан, ако съм бременна?

Ако сте бременна, трябва да продължите да носите предпазния си колан, когато пътувате с кола или автобус. Надбедрената част на колана трябва да минава около бедрата и под корема. Презрамката трябва да минава над корема и между гърдите. Ако попаднете в автомобилна катастрофа, докато сте бременна, посетете лекар или акушерка веднага щом можете да проверите за усложнения, дори ако се чувствате добре.

 

Има ли храни или напитки, които трябва да избягвам, когато пътувам?

В зависимост от това къде пътувате, може да сте изложени на риск от диария, която може да бъде особено сериозна за бременни жени. Ако има опасения относно безопасността на водата, използвайте бутилирана вода, включително за миене на зъбите и приготвяне на лед. Ако няма бутилирана вода, можете да кипнете вода за 5 минути или да използвате таблетки на базата на хлор, за да третирате водата. Системите за пречистване на вода, базирани на йод, не се препоръчват за бременни жени, тъй като йодът може да повлияе на развитието на вашето бебе.

Опитайте се да ядете прясно приготвена храна и избягвайте сурови или недостатъчно обработени храни, които могат да съдържат бактерии. Меките сирена, непастьоризираните млечни продукти и салатите също могат да съдържат вредни бактерии и не трябва да се консумират по време на бременност.

Отвращението от храна е често срещано по време на бременност и където и да сте, трябва да се опитате да поддържате здравословна диета, която включва много вода, за да сте хидратирани. Избягвайте да пиете алкохол, тъй като няма безопасно ниво на пиене по време на бременност.

Източник: PregnancyBirthBaby