Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Бременността и болестите на щитовидната жлеза

За хранителния режим по време на бременност, за татковците и други

В един от най-желаните периоди в живота на всяка жена – бременността могат да се появят някои здравни рискове, свързани с ендокринната жлеза. Кога бременните трябва да посетят ендокринолог.

Според д-р Ивайло Богомилов, докторант от МУ, различни автоимунни и други заболявания могат да се появят по време на бременността. „Ендокринните заболявания са с автоимунна генеза. Гестационният диабет също е възможно да се появи. През първия и втория триместър на бременността за плода е изключително важен щитовидния статус, затова е хубаво още преди нея той да се изследва“, посочи той.

По думите му проверката на антителата също е важна, заради конфликта майка и плод – имунитетът на жената е потиснат, за да приеме чуждия организъм. „Нивата на хормоните на щитовидната жлеза падат, защото майката предава на детето вещества. Йодът е много важен за умственото развитие на детето“ обясни д-р Богомилов.

Той подчерта, че гестационен се нарича диабетът, придобит по време на бременността. „24-28 седмица най-често се развива. Той, за разлика от обикновения, има доста различни референтни стойности. 6,1 при нормалните хора означава 5,1 при бременните. Правилната консумация на сол е много важна, тя трябва да йодирана“, разясни медикът.
източник: NOVA 

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.