Да поговорим Истории

Лекари спасиха живота на бебе и онкоболна майка

Лекари спасиха живота на бебе и онкоболна майка

Лекари спасиха два живота. Медици от болница „Света Марина” в Плевен извършиха много сложна двойна операция – изродиха първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката.

Ваня Стефанова разбира, че има онкологично заболяване преди 9 месеца. „Като разбереш такава новина, психически рухваш. Но просто вътрешно усещах, че това бебе трябва да се задържи и че ще се срещнем след няколко месеца. И всичко ще свърши благополучно. Първо забременях. После ми откриха заболяването”, обясни пред NOVA младата майка.

Тя допълни, че след това е претърпяла интервенции. Премахнати са й матката и лимфните възли, както и туморът.

„Това е един от редките случаи на рак на маточната шийка, съчетан с бременност. Уникалното и специалното в този случай е, че бременността и туморът бяха диагностицирани в много ранен стадий – в първия триместър. И това беше трудно решение. Ако тя вземе решение да запази плода, както и направи, ние трябваше да я проследяваме през следващите 6-7 месеца с всички рискове да напредне това заболяване”, коментира проф. д-р Славчо Томов, който е участвал в операцииите на Ваня Стефанова.

Той допълни, че в ранен стадий е отстранен туморът, заедно с част от маточната шийка.

Нова телевизия, „Здравей, България“
снимка: pixabay

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.

[fbcomments url="" width="100%" count="off" num="5" title="Facebook коментари" titleclass="comment-reply-title" scheme="dark"]

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.