Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Спортове, които да избягвате по време на бременност

За промените по време на бременността, за ин витро и много други

Трябва да внимавате за всяка дейност, която ви излага на риск от загуба на равновесие. Вашият център на тежестта се променя с нарастването на корема, така че е по-вероятно да загубите равновесие.

Това означава, че е най-добре да спрете спортове като карането на водни ски, конна езда, сноуборд, гимнастика, ски спускане, скално катерене, кънки, хокей на лед и сърф по време на бременността. Тези спортове крият и риск от падане по корем, което може да нарани растящото ви бебе.

Отново, поради риска от падане, спортове като тенис и планинско колоездене е най-добре да се избягват по време на бременност, ако не сте свикнали с тях. По същата причина много здравни специалисти съветват да избягвате и карането на велосипед по пътя след втория триместър. Колоезденето на велоергометър е по-безопасен вариант.

Въпреки това, ако колоезденето е вашият обичаен вид транспорт, можете да изберете да продължите. Просто се уверете, че можете да запазите равновесие и сте в състояние да се завъртите достатъчно, за да виждате във всички посоки на кръстовищата.

Трябва да избягвате контактни спортове като скуош, футбол, ръгби, хокей, нетбол, волейбол, бокс, кикбокс и джудо. Тези спортове могат да доведат до удар в корема.

Гмуркането не е безопасно по време на бременност, тъй като може да получите декомпресионна болест. Освен това увеличава риска от спонтанен аборт и от раждане на бебе с вродени дефекти.

Височинните спортове, като летене с балон с горещ въздух и алпинизъм на височини от 2500 метра или повече, също трябва да се избягват. Промяната в нивата на кислород излага вас и вашето бебе на риск от височинна болест. Водните пързалки и повечето атракции в увеселителния парк също са извън вашия списък. Те често включват силно приземяване или внезапно ускоряване или забавяне, което може да навреди на вашето бебе.

Упражненията с умерена интензивност, при които сърцето ви бие по-бързо, но все още можете да говорите, не трябва да повишава телесната ви температура. Но за да намалите риска от прегряване, пийте много вода и не спортувайте при много горещо или влажно време.

Плуването или провеждането на клас по водна аеробика в нормален отопляем басейн също не трябва да ви прегрява, но когато сте бременна, най-добре е да избягвате много гореща вода и гореща среда като цяло. За да сте в безопасност, избягвайте горещи вани, парни бани, сауни и класове по „гореща йога“ или „горещ пилатес“. Винаги слушайте тялото си, когато тренирате, и намалете темпото или спрете, ако се чувствате уморени.

След 16 седмици избягвайте упражнения, които включват легнало положение по гръб, като например коремни преси. Тежестта на утробата ви може да притисне голям кръвоносен съд (куха вена), което да ви накара да се почувствате замаяни или да ви прималее.

Ако никога преди не сте тренирали, не се захващайте внезапно с изморителни упражнения сега. Вместо това започнете постепенно и бавно и се опитайте да включите упражненията в ежедневието си. Говорете с вашия личен лекар или акушерка, ако правите упражнения за първи път по време на бременност.

Не забравяйте, че повечето упражнения са безопасни по време на бременност и са полезни за вас. Намерете занимание, което ви харесва, тъй като е по-вероятно да продължите да го правите редовно.

Източник: Babycenter